Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges regering ger grönt ljus för slutförvaring av kärnbränsle

Från 2022
Uppdaterad 27.01.2022 18:15.
Kärnkraftverket i Forsmark
Bildtext Kärnkraftverket i Forsmark.
Bild: Lehtikuva

Sveriges regering ger klartecken till ett slutförvar av kärnavfall i Forsmark.

Den långa processen om slutförvar av kärnavfall avslutades i dag då klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) meddelade att Sverige nu har fattat beslut om hur och var högaktivt kärnavfall ska förvaras.

– Med dagens beslut blir vi tillsammans med Finland världsledande på området, sa Strandhäll.

Sverige har haft kärnkraft i 50 år men frågan om slutförvaret har hittills varit olöst.

Slutförvaringen av utbränt kärnbränsle diskuteras runt om i världen men få länder har fattat beslut i frågan.

Svensk kärnbränslehantering (SKB) har ansökt om att bygga ett slutförvar för det använda, radioaktiva kärnbränslet 500 meter ner i urberget i Forsmark. Planer finns också på en inkapslingsanläggning i Oskarshamn där 12 000 ton radioaktivt avfall ska kapslas in i 6 000 kopparkapslar innan de transporteras till Forsmark.

Kritik mot kopparkapslarnas hållbarhet

Planerna har fått kritik av bland annat den tidigare miljö- och klimatministern Per Bolund (MP) som anser att det finns för mycket frågetecken i ansökningarna.

Kritiska forskare har hävdat att den planerade metoden att förvara det utbrända kärnbränslet inte är tillräckligt säker. Kopparkapslarnas hållbarhet på lång sikt har ifrågasatts.

– Den här ansökan är resultatet av mer än 40 års forskning och utveckling av en metod som ska vara säker i upp emot 100 000 år, sa minister Annika Strandhäll.

Processen i Sverige fortsätter nu genom att mark- och miljödomstolen fastställer villkoren. En stegvis prövning påbörjas också av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Morgondagens ansvar kan inte undvikas i dag

Sveriges klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

Oppositionen har utövat ett starkt politiskt tryck i frågan. I höstas krävde Kristdemokraterna och Liberalerna ett snabbt beslut och hotade med en misstroendeförklaring mot miljöminister Annika Strandhäll om så inte sker.

Källor: SVT, SR