Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stor efterfrågan på kunnig sommarpersonal i skärgården: "Det är nog en utmaning att hitta sommarjobbare som har arbetserfarenhet"

Uppdaterad 28.01.2022 10:19.
Två vinglas med orange dricka i skålas mot varandra vid restaurang Teatteri.
Bildtext Behovet av erfarna sommarjobbare är stort inom restaurangbranschen i skärgården.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Det är nu som sommarjobben i skärgården ska sökas och efterfrågan på erfarna arbetstagare växer för varje år. Nästan tusen jobb finns i regionen i sommar visar siffror från Åbo handelskammare.

– Det har nog blivit mer krävande att hitta sommarjobbare som har lite erfarenhet av servicebranschen, säger restaurangchef Henrika Enestam vid Kasnäs Paviljongen i Kimitoön. Samtidigt har vi igen en rekordsommar att se framemot så vi saknar nog de äldre arbetstagarna med mer erfarenhet.

Renovering på gång i bensinmack i Nagu.
Bildtext En hel del ska ännu fixas i den gamla bensinmacken i Nagu innan kommersen är igång.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enestam betonar att man i Kasnäs nog troligtvis kommer att hitta tillräckligt med personal för antalet unga sommarjobbare som tar kontakt har ökat.

– Men jag skulle gärna se att också äldre erfarna personer tog kontakt och hörde sig för om arbete, säger Enestam. Men varje år känns det som det är svårare att hitta just dem.

Flera har sökt sig bort under coronapandemin

Coronapandemin har haft många följder för regionen. Samtidigt som pandemin fört med sig tusentals turister till den åboländska skärgården visar siffror från rese- och restaurangbranschens förbund Mara att otaliga personer har valt att byta bransch och minskat tillgången till erfaren personal.

Kampen om sommarjobbare har hårdnat och de som jobbat tidigare inom branschen kan räkna med att anställas.

– Vi anställer gärna men vi är många som kämpar om samma personal här på ön, säger Enestam. Så någon lätt uppgift att fylla leden blir det inte.

Läget varierar på olika håll i Åboland

De turismföretagare Yle Åboland är i kontakt med bekräftar det Enestam säger men samtidigt ser läget olika ut på olika håll i Åboland.

– Mycket av min tid går nu åt till att intervjua ny personal och ringa dem som varit här tidigare, säger krögaren Richard Smeds som driver flera restauranger i Nagu. Vi ska anställa kring 65 personer i år men jag är peppar peppar positiv och det ser ut som vi kan hitta den personal vi behöver.

Skäggig man i pub.
Bildtext Företagaren Richard Smeds lovar att de som får jobb hos honom kan räkna med att få de timmar och den lön som har utlovats.
Bild: Jesper Alm / Yle

Smeds ser gärna att den som letar efter sommarjobb tar kontakt för det finns ännu möjlighet till anställning.

Minna Ohvo har tagit över bensinmacken i Nagu och har allt klart för öppningen i februari.

– Personligen ser mitt personalläge bra ut och jag har till och med för mycket personal, säger Ohvo. Men jag vet att flera personer har valt att skola om sig under pandemin och lämna branschen så det är säkerligen brist på erfaren personal trots att mitt läge ser bra ut för tillfället.

Ohvo tror också att hon skött sig bra som arbetsgivare eftersom den personal som arbetat för henne tidigare väljer att komma tillbaka.

Rund kvinna med glasögon.
Bildtext Krögaren Minna Ohvo är nöjd med situationen för tillfället och har all personal hon behöver.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Jag kan erbjuda dem fast anställning nu och två i min personal ska flytta till orten och jobba, säger Ohvo. Det talar för att jag har gjort vad man kunnat för min personal.

Smeds håller med och betonar att det är viktigt att arbetsgivaren sköter om sin personal för att de ska komma tillbaka följande sommar.

– Absolut, man ska nog smörja dem och se till att de trivs för de som kommer tillbaka är guld värda för oss arbetsgivare, säger Smeds. Över hälften av dem som vi haft anställda tidigare år återvänder hit så något bra gör vi väl tydligen.

"Arbetsgivarna får gärna marknadsföra sig bättre"

Linda Javén har tidigare jobbat både på Örö och Kökar och söker igen sommararbete i den åboländska skärgården.

– Att jobba här är något av det mest roliga jag har gjort och jag rekommenderar det för alla, säger Javén. Men det gäller att ha rätt attityd för då du jobbar på en ö kan dagarna bli rätt intensiva och intima då du både jobbar och bor med dina kolleger.

Ung kvinna med glasögon och kopparfärgat hår.
Bildtext Linda Javén hoppas att så många som möjligt tar chansen och jobbar i skärgården.
Bild: Jesper Alm / Yle

Javén skulle gärna se att arbetsgivarna marknadsförde sig bättre för trots att det bevisligen finns ett behov av sommarjobbare är det inte alltid så lätt att hitta arbetsplatserna.

– Att webbsidor är uppdaterade är viktigt för där söker många efter arbete och gärna skulle arbetsgivarna bättre få berätta om sina behov, säger Javén.

För alla som funderar på att jobba i skärgården rekommenderar Javén att ta chansen och pröva.

Nagu gästhamn
Bildtext Nu är Nagu gästhamn tom på gäster men sommartid trängs båtarna i hamnen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

– Det kan ibland vara tungt att jobba sommartid i skärgården och alltid är det inte lätt att veta vad en dag för med sig men åtminstone hittills har jag trivts bra på de arbetsplatser jag har haft, säger Javén.

Hård kamp om sommarjobbarna i skärgården - Spela upp på Arenan