Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polen bygger snabbt upp en metallbarriär mot Belarus

Staket byggs vid gränsne mellan Polen och Belarus
Bildtext Muren ska bli över 180 kilometer lång.
Bild: Lehtikuva

Den polska muren är avsedd att blockera migranter så att de inte kan ta sig in på EU:s territorium.

I dag fick reportrar beskåda grävmaskiner i arbete i byn Tolcza, nära den stängda gränsövergången till Kuznica i östra Polen.

Gränsvakter och militär patrullerar i området där gränsmuren byggs. Det var i Kuznica som migranter och belarusiska vakter och militärer drabbade samman i fjol.

I somras kom tusentals migranter från Mellanöstern och Afrika till gränsområdena i Polen och Litauen vilket ledde till sammandrabbningar.

Migranterna har främst varit på väg till Tyskland.

"Polen vill vara redo"

Polen vill vara redo för eventuella nya provokativa handlingar från Belarus sida. Och Polen vill inte ta emot stora mängder migranter.

Enligt den polska högerregeringen kommer metallmuren att tjäna hela EU:s intressen.

Staket byggs vid Polens gräns mot Belarus
Bild: Lehtikuva

Den 5,5 meter höga metallväggen med taggtråd överst sträcker sig mer än 180 kilometer längs gränsen. Kameror och elektroniska larmsystem ska ingå i bygget.

Två byggföretag uppges dygnet runt arbeta med projektet som ska vara färdigt i juni.

Europeiska länder tar kontinuerligt emot migranter och flyktingar, men har samtidigt diskuterat ett intensifierat skydd av de yttre gränserna och en skärpning av reseregler inom Europas passfria Schengenzon samt strängare regler så att migranter kan skickas tillbaka till ursprungsländerna.

Belarus har anklagats för att frakta migranter till gränsen mot Polen och Litauen, och därmed försöka utöva påtryckning på EU.

I fjol började också Litauen bygga en mur vid sin gräns mot Belarus.

Under den stora migrationsvågen 2015 byggde Ungern en mur vid sina gränser mot Kroatien och Serbien för att blockera migrationsvägar.

"Stoppar endast de funktionshindrade, de svaga, de sjuka"

Enligt EU använder Belarus auktoritära ledare migranterna för att destabilisera EU. Belarus anses göra det här som ett slags vedergällning för de sanktioner som EU riktar mot Belarus på grund av det riggade presidentvalet och det sätt som den belarusiska oppositionen behandlas på.

Kritiker påpekar för sin del att det polska murbygget "stoppar endast de funktionshindrade, de svaga, de sjuka men inte kan kan hindra desperata människor som flyr från fara från att försöka ta sig över gränsen".

Samtidigt har flera människorättsorganisationer anklagat Polen för att avvisa migranter, utan att pröva deras asylskäl.

Källor: AP