Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronafallen duggar tätt i norska skidlandslaget – nu är Simen Hegstad Krüger smittad: "Vi befarade att det skulle komma fler"

Uppdaterad 27.01.2022 20:43.
Simen Hegstad Krüger.
Bildtext Simen Hegstad Krüger.
Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

Den regerande OS-mästaren i skiathlon Simen Hegstad Krüger har testat positivt för covid-19. Krüger är nu den tredje åkaren i den norska skidlandslaget som smittats. Det är riktigt tufft, säger landslagschefen Espen Bjervig på en presskonferens.

Det började med sprinttränaren Arild Monsen, och sedan damåkarna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå. Nu finns även en coronasmittad herråkare i det norska OS-landslaget.

Det handlar om Simen Hegstad Krüger som fick ett positivt svar på dagens PCR-test.

– Som ni vet har vi smitta i truppen och vi har tagit nya PCR-tester i dag. Vi befarade att det skulle komma fler och dessvärre har det blivit så. Simen Hegstad Krüger har gett ett positivt test och han är isolerad på rummet, säger landslagsläkaren Øystein Andersen på en presskonferens.

Enligt landslagsläkaren känner sig Hegstad Krüger frisk och har inga symptom. Alla åkare bor i egna rum på träningslägret och därför har man inte definierat några nya närkontakter.

Kan inte försvara OS-guldet

Simen Hegstad Krüger har vunnit två tävlingar i världscupen den här säsongen är ett stort medaljhopp för Norge i OS. Han är regerande olympisk mästare i skiathlon men kommer inte att kunna försvara guldet från Pyeongchang.

Herrarnas skiathlon avgörs den 6 februari.

– Matematiken säger att Krüger inte kan åka till Kina före om 15 dagar, sedan måste ju också läkare säga sitt om åkarnas fysiska tillstånd. Det här inte speciellt roligt längre, det är riktigt tufft, säger landslagschefen Espen Bjervig.

Enligt Bjervig har Hegstad Krüger visat storform under träningslägret i Italien.

– Då är det nog ännu värre med ett sådant besked, säger han.

Tränaren Eirik Myhr Nossum berättar åkarna i herrtruppen har tagit emot beskedet med bestörtning.

– Det är inte ofta man ser vuxna män gråta för andras räkning, men detta är tungt för många. Glädjen är borta och det är hemskt, säger Nossum till NRK.