Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboföretag fick USA-patent för tandkräm som ska förebygga covid-19

Uppdaterad 28.01.2022 12:56.
Coronatestning.
Bildtext Åboföretaget Therapeutica Borealis hoppas kunna lansera ett nytt sätt att förebygga covid-19 ännu i år. Arkivbild på coronavirustestning.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Åboföretaget Therapeutica Borealis uppger att dess nya produkt kan användas som tandkräm eller munvatten för att förebygga covid-19. Enligt företaget stärker produkten kroppens naturliga försvarsmekanismer.

Åboföretaget Therapeutica Borealis har fått patent i USA för användningen av en kombination av tandkräm och munvatten för att förebygga sjukdomen covid-19. Företaget uppger att dess nya produkt kommer att kunna användas antingen som tandkräm eller som munvatten.

Enligt företaget innehåller produkten inga läkemedelsmolekyler utan stärker kroppens naturliga kemiska försvarsmekanismer. Produkten innehåller tiocyanat som reagerar med väteperoxid i munnen och bildar hypotiocyanat. Företaget uppger att hypotiocyanat orsakar ändringar i coronavirusets spikprotein, vilket gör det svårare för viruset att ta sig in i kroppen.

– Det är för detta koncept vi har fått patent, säger Kalervo Väänänen, styrelseordförande för Therapeutica Borealis.

Väänänen är före detta rektor för Åbo universitet.

Till näst: säkerhetstestning och myndighetskontroll

Enligt Väänänen har Åboföretaget tillverkat en första version av produkten och testat den i liten skala. Företaget har som mål att registrera produkten som en medicinteknisk produkt.

Nästa steg är att utföra säkerhetstester med produkten och hitta en aktör som kan tillverka den i stor skala. Sedan krävs ännu ett godkännande från myndigheterna innan produkten kan lanseras på marknaden.

I Finland är den ansvariga myndigheten Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet. I USA krävs ett godkännande från amerikanska myndigheter innan produkten kan lanseras där.

Therapeutica Borealis mål är att lansera produkten ännu i år.

– Det hoppas och tror vi på. Processen har börjat bra, men å andra sidan kan man aldrig veta hur länge sådant här tar, säger Väänänen.

Produkten ska inte betraktas som ett alternativ till coronavirusvacciner, betonar företaget.

Nässprejens väg till apotekshyllan är lång

I fjol fick Therapeutica Borealis patent i USA för en nässprej mot covid-19. I det fallet handlar det om ett läkemedel, vilket innebär att vägen till apotekshyllan är längre än för medicintekniska produkter.

– Med nässprejen är vi fortfarande i den prekliniska fasen. Nästa etapp är fas 1 i de kliniska studierna, men det kommer att dröja länge innan vi är där, säger Kalervo Väänänen.

Enligt Väänänen kan det ta flera år innan ett nytt läkemedel kan lanseras på marknaden. Han säger att det är svårt att bedöma om det fortfarande finns behov av en nässprej mot covid-19 om några år.

– Vi hoppas att det inte längre finns ett behov då, men vi tror dessvärre att behovet kommer att finnas.

Artikeln uppdaterad den 28.1.2022 klockan 12.55 med ytterligare information och kommentarer av Kalervo Väänänen.