Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringens ministergrupp: Restauranger får hålla öppet till klockan 21

Från 2022
Uppdaterad 28.01.2022 15:47.
En person sitter vid ett restaurangbord och äter, ansiktet syns inte.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Regeringens ministergrupp har beslutat att restriktionerna kan lättas i så kallade lågrisksammanhang.

I och med att smittläget inte betraktas som fullt så allvarligt som tidigare införs nu vissa lättnader i restriktionerna.

Från och med den första februari får restauranger hålla öppet tre timmar längre än nu. Det betyder att utskänkning av mat får pågå till klockan 20 och att restaurangerna får vara öppna till klockan 21.

Utskänkningen av drycker på barer måste fortsättningsvis sluta klockan 17 och barerna måste stänga sina dörrar klockan 18.

Bestämmelserna om kultur- och idrottsutrymmen kan luckras upp

Också på kultur- och idrottsområdet är det möjligt att lindra bestämmelserna, till exempel för teatrar och konditionssalar, meddelade social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen på torsdag kväll.

I fråga om kultur och idrott handlar det om en rekommendation om att restriktionerna kan lindras. Besluten ligger hos de olika regionförvaltningsverken.

Sarkkinen konstaterade att regeringen nu noggrant kommer att följa med vilka följder de uppluckrade restriktionerna får för smittläget.

En ljusning skymtar men epidemiläget är fortsättningsvis svårt

Tanken på att stegvis öppna nerstängda funktioner har redan tidigare fått stöd av Institutet för hälsa och välfärd.

Det allmänna budskapet har varit att det börjar skymta en ljusning – men att det ändå är för tidigt att dra en suck av lättnad.

Regeringens ministerarbetsgrupp konstaterar att epidemiläget fortsättningsvis är svårt men att det verkar som om toppen skulle kunna vara nådd – dock med regionala skillnader.

Det finns fortfarande en risk för att sjukvården överbelastas.

Sjukhusbelastningen är stor men antalet allvarliga fall är på väg neråt och intensivvårdsavdelningarna är inte så svårt belastade som tidigare.

Arbetsgruppen uppmanar personer som är över 60 år gamla och alla personer i riskgrupper att ta tre vaccindoser.

Se arbetsgruppens presskonferens här nedan.

Regeringens coronaministerarbetsgrupp håller presskonferens - Spela upp på Arenan