Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Lindrigare restriktioner för restauranger, idrott och kultur – och andra nyheter att ha koll på

En kvinna står bakom en bardisk i en restaurang.
Bildtext En del restaurangrestriktioner lindras, öppettiderna förlängs.
Bild: Sami Takkinen / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Längre öppettider för restauranger – en del evenemang kan få grönt ljus

Regeringens coronaministergrupp har beslutat att lätta på restaurangrestriktionerna från och med den 1 februari. Från och med då får restauranger ha öppet till klockan 21. Barer och nattklubbar får däremot endast ha öppet till klockan 18, likt nu.

Ministergruppen föreslår också att en del restriktioner inom kultur- och idrottslivet slopas. Det slutliga beslutet fattas av regionförvaltningsverken.

Regeringen föreslår att så kallade lågriskevenemang tillåts och att restriktioner slutar gälla i en del inomhusutrymmen. Det här gäller exempelvis gym, bibliotek, museum, teatrar och publikevenemang där alla har en sittplats.

Människor umgås ute på en nattklubb.
Bildtext Det blir inga lättade restriktioner för barer och nattklubbar.
Bild: Silja Viitala / Yle

Laila Eriksson halkade och fick hål i huvudet – halka orsakar många olyckor

Det har varit mycket halt på många håll under den senaste tiden. Halkolyckor kräver årligen sjukhusvård för tusentals personer – och 5–25 personer dör varje år på grund av halka.

Laila Eriksson är en av dem som skadat sig ordentligt då hon halkade. Hon föll och slog bakhuvudet i isen, vilket ledde till att hon fick hål i huvudet. Hon gjorde också illa sin armbåge och fick en lättare hjärnskakning.

Halt väder syns genast på akuten och olyckorna kan bli dyra för sjukhusen. Många skadar en handled, vrist eller huvudet då de faller. Olycksfallsexperten Saara Aakko konstaterar att det är billigare att sanda än att exempelvis behandla än handledsfraktur.

laila eriksson
Bildtext Laila Erikssons halkolycka ledde till fyra stygn i huvudet, en ömmande kropp och en lätt hjärnskakning
Bild: Anki Westergård / Yle

Ville blev sparkad och spottad i ansiktet på bussen – han ringde nödnumret men polisen kom aldrig

Ville Kuusenoja i Helsingfors blev trakasserad i bussen på väg hem från jobbet en fredagskväll. Ett gäng män sparkade honom och spottade honom i ansiktet. En av dem sade efter spottandet att han är coronasmittad.

Kuusenoja ringer 112 som säger att en polisbil tillkallas. En stund senare ringer ändå polisen honom och meddelar att man inte hinner komma.

– Skulle jag ha blivit misshandlad utanför bussen hade polisen säkert kommit till platsen, men det krävs alltid att någonting ska hända först. Jag vill förstås inte att det ska hända, säger han.

Patrik Karlsson i polisuniform utanför riksdagshuset.
Bildtext Polisen Patrik Karlsson säger att det görs en helhetsbedömning när någon ringer 112 och att det här fallet antagligen bedömdes som ett "icke-brådskande uppdrag".
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Domen mot Tytti Yli-Viikari faller i dag

I dag klockan 13 ger Helsingfors tingsrätt sin dom i fallet med Statens revisionsverks tidigare generaldirektör Tytti Yli-Viikari. Hon står åtalad bland annat för grovt missbruk av tjänsteställning.

Åklagaren kräver villkorlig fängelsedom både för Yli-Viikari och för direktör Mikko Koiranen som också står åtalad för grovt missbruk av tjänsteställning. De har under hela processen nekat till brott.

Minns du inte riktigt vad fallet handlar om? Här kan du läsa mer.

Tytti Yli-Viikari sitter vid ett bord i tingsrätten. Hon har munskydd på sig.
Bildtext Tytti Yli-Viikari står också åtalad för grovt tjänstefel. Bilden är från tingsrätten den 15 december.
Bild: Silja Viitala / Yle

Före detta rysk president försöker lugna stämningarna: "Ryssland vill inte ha krig men nog säkerhetsgarantier"

Relationen mellan Ryssland och väst fortsätter att vara spänd på grund av Ukrainakonflikten. I Ryssland pågår som bäst en livlig debatt om Natos svar på Moskvas säkerhetspolitiska svar.

Rysslands före detta president Dmitrij Medvedev försöker i en sällsynt intervju lugna ner situationen samtidigt som han konstaterar att man inte kan föra dialog med Ukrainas ledning eftersom "det är meningslöst att prata med politiker som ljuger".

– Ett krig vill ingen ha. Ingen strävar efter ett krig och allt måste göras för att undvika krig, särskilt ett som skulle beröra Ryssland och Nato, säger Medvedev.

Rysslands förre president Dmitrij Medvedev sitter bakom ett bord, bredvid en rysk flagga.
Bildtext Dmitrij Medvedev var Rysslands president från år 2008 till år 2012. Han har också varit premiärminister
Bild: Yekaterina Shtukina / TASS / AOP

Väder

Det är molnigt och till en början förekommer lokalt lätt snöfall, men mot eftermiddagen blir det klarare. Det är mellan 0 och -5 grader i landets södra och mellersta delar, i norr är det kallare.

Svag till måttlig vind.