Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En majoritet av företagen vill öppna upp samhället med vaccinpass – sjukanmälningar och karantäner ställer till det för företagen

En bartender med munskydd på häller en drink i ett glas.
Bildtext Restauranger och barer hör till företag som drabbats hårt av pandemin.
Bild: Alfredo López / Alamy/All Over Press

75 procent av de finländska företagen stödjer vaccinpass som ett verktyg för att öppna upp samhället. Företagen anser att ett krav på tre vaccindoser skulle locka fler att vaccinera sig, visar en undersökning av Centralhandelskammaren.

Vaccinpasset, eller vaccinintyget, skulle vara annorlunda än det covidintyg som infördes för en kort period i höstas. Endast en person som fått tre doser av coronavaccinet får vaccinpasset.

"Det här är ett tydligt meddelande till regeringen från företagen och näringslivet: Vaccinpasset behövs så att samhället kan öppna upp och för att vi ska kunna återgå till det nästan normala. Ett vaccinpass som skulle kräva tre doser skulle också få fart på vaccintakten, vilket i sin tur skulle hjälpa stöta bort coronan", säger Centralhandelskammarens vd Juho Romakkaniemi i ett pressmeddelande.

Av de över 2 800 företag som svarade på undersökningen anser 75 procent att ett sådant vaccinpass behövs, medan 10 procent inte anser det nödvändigt och 14 procent säger att ett vaccinpass inte skulle ha någon betydelse.

"Regeringens första utväg för att hindra smittspridning har varit restriktioner och nedstängningar. Det skulle finnas andra verktyg, om det bara fanns en vilja att ta dem i bruk", säger Romakkaniemi.

Sjuka anställda belastar företagen – karantän likaså

En majoritet av företagen, 74 procent, konstaterar vidare att man lidit av personalbrist på grund av omikronvarianten av coronaviruset. Många har blivit smittade eller försatts i karantän, vilket försvårat företagens verksamhet.

Företagen, som redan kämpar med minskad inkomst på grund av restriktioner, är bittra över att kostnaderna på grund av karantän faller på dem.

"Sjukfall och karantäner har försvårat företagens verksamhet och orsakat omstruktureringar och betydande kostnader", säger Romakkaniemi.

Juho Romakkaniemi i kavaj och skjorta tittar in i kameran och ler något. Han har på sig glasögon. I bakgrunden syns en bokhylla.
Bildtext Centralhandelskammarens vd Juho Romakkaniemi säger att det är dags att öppna upp samhället.
Bild: Matti Myller / Yle

Han konstaterar att omikronvarianten ger lindrigare symtom och att man därför nu borde öppna upp och att man kunde avstå från karantän i vissa fall.

"Vi måste såklart förbereda oss på nya varianter, men det är inte en orsak att stänga ner och förhindra det normala livet", säger Romakkaniemi.

Allt fler företag riskerar konkurs

Under fjolåret ökade antalet konkurser explosionsartat. Under hösten blev utsikterna något bättre tack vare covidintyget, men nu har situationen försämrats igen, enligt Centralhandelskammaren.

Företagens omsättning minskar och samtidigt söker sig många anställda någon annanstans, vilket leder till ännu större personalbrist.

Personer i skyddsutrustning städar en biosalong. De tvättar stolar.
Bildtext Kulturbranschen har drabbats av stora nedstängningar och restriktioner. Bland annat bioföretag har det kämpigt.
Bild: Majority World CIC / Alamy/All Over Press

52 procent av företagen i undersökningen är ändå optimistiska och tror att omsättningen växer eller hålls på samma nivå inom de närmaste två månaderna. I september var samma andel 64 procent.

21 procent av företagen svarar ändå att risken för konkurs har stigit.