Hoppa till huvudinnehåll

Donera prat

Jim har donerat prat i över en halv timme: "En liten insats av mig som kan hjälpa mycket"

Från 2022
Man sitter i soffa med telefon i handen
Bildtext Först läser man frågan och sedan börjar man prata. Svårare än så är det itne att donera prat, säger Jim Mattfolk.
Bild: Frans Villanen / Yle

Sedan kampanjen Donera prat startade har Kristinestadsbördige Jim Mattfolk donerat 34 minuter av sitt prat. Tiden går snabbt när man får prata om gamla minnen, säger Mattfolk.

– Jasså det har kommit fler teman. Då måste jag prova dem också, utbrister Jim Mattfolk då han öppnar webbsidan doneraprat.fi.

Vi har bänkat oss i Mattfolks vardagsrum i studentbostaden i Vasa. Det är också i det här rummet som Mattfolk donerat prat i 34 minuter. Och mer ska det bli.

Donera prat är en kampanj som samlar in talad svenska på olika dialekter. Målet är att skapa fungerande röststyrda tjänster på finlandssvenska i framtiden.

– Jag hörde om kampanjen av en vän och tyckte att det lät intressant så jag bestämde mig för att göra en insats, säger Mattfolk som studerar pedagogiskt ledarskap vid Åbo Akademi.

Det är riktigt trevligt att minnas gamla evenemang och saker man gjort

Jim Mattfolk

Mattfolk inledde med temat Svenskan i Finland och fastnade snabbt för donerandet. Han ser det varken som tids- eller energikrävande, snarare tvärtom.

– Det är riktigt trevligt att minnas gamla evenemang och saker man gjort.

telefon med kampanjen donera prats teman framme
Bildtext Donera prat består av åtta teman, där tre är medieuppgifter till en skolkampanj. Om temat är gult betyder det att man redan pratat om det temat.
Bild: Frans Villanen / Yle

Inga konstigheter

Att donera är inte svårt och programmet lämpar sig för alla åldrar. Det enda man behöver tänka på är att prata normalt på sitt eget sätt och inte göra sig till. Det hade Mattfolk svårt med i början.

– Jag tänkte för mycket på vad jag sade och språket blev hackigt. Då provade jag på nytt utan att tänka. Det fungerade mycket bättre.

Mattfolks prat påminner främst om Lappfjärdsdialekt blandat med ord från Närpes och hemorten Kristinestad. Till exempel blir där till tennar, här blir hennar och vissa ord får ändelsen -in efter.

Jag tänkte för mycket på vad jag sade och språket blev hackigt. Då gjorde jag på nytt utan att tänka. Det fungerade mycket bättre.

Jim Mattfolk

Är du rädd för att någon ska känna igen dig då du pratar?

– Inte egentligen. I början funderade jag lite på det, men jag har förstått att man är anonym när man donerar, säger Mattfolk.

Han hoppas att många finlandssvenskar aktiverar sig och donerar prat.

– Alla har tio minuter av sin dag att ge.

Det här är Donera prat