Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien satsar hundratals miljoner på skydd av Stora barriärrevet – se undervattensvideo från revet

Uppdaterad 28.01.2022 15:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se undervattensvideo från Stora Barriärrevet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Australien meddelade på fredagen om en jättesatsning för att rädda Stora barriärrevet. Korallrevet är en av världshavens rikaste ekosystem, och besöks årligen av miljontals turister. Men det är allvarligt hotat av klimatförändringen.

Australien meddelade på fredagen om en jättesatsning för att rädda Stora barriärrevet. Korallrevet är en av världshavens rikaste ekosystem, och besöks årligen av miljontals turister. Men det är allvarligt hotat av klimatförändringen.

Stora barriärrevet omfattar mer än tretusen separata korallrev, som sträcker sig 2 300 kilometer längs Australiens nordostkust. Uppvärmningen av haven har fått reven att mista mer än hälften av sina koraller under 30 år. Under de senaste fem åren har tre massiva så kallade korallblekningar inträffat.

På fredagen meddelade Australiens konservative premiärminister Scott Morrison att man under nio år ska lägga ut en miljard australiska dollar (runt 630 miljoner euro) på att skydda Stora barriärrevet

Mer än hälften av pengarna anslås till att stoppa skadliga utsläpp av bekämpnings- och gödningsmedel från lantbruket.

Resten är avsedd till bekämpning av invasiva arter, och till övervakningssystem. Främst vill man få bukt med de ökande bestånden av törnekrona – den stora sjöstjärna, som äter upp korallen.

Klimatfrågan viktig i partipolitiken

I maj är det parlamentsval i Australien. Premiärminister Morrison siktar på en fjärde period i ämbetet, men det gångna årets svåra coronapandemi har gett honom enorma besvär.

Genom satsningar på skydd av Stora barriärrevet vill Morrison rädda tiotusentals arbetstillfällen i Queensland. Av delstatens 30 mandat i underhuset innehas just nu 23 av premiärministerns konservativa koalition.

Redan 2015 lade Australien fram ett miljardpaket för att skydda revsystemet. Därigenom ville man undvika att UNESCO placerade området på sin lista över hotade världsarv. Insatserna tros ha bromsat upp förstörelsen, men mycket av reven är redan skadade.

Miljörörelsen ser med oblida ögon på regeringen Morrison, som frikostigt stöder utvinning och export av stenkol och gas. De senaste årens naturkatastrofer i Australien, bränder, torka och översvämningar, har fått allt fler väljare att kräva åtgärder mot klimatförändringen. I de större städerna har de konservativa tappat terräng till förmån för självständiga grupper, som satt klimatfrågorna i fokus.

Lobbygruppen Climate Council förliknar premiärministerns nya åtgärdspaket med "ett häftplåster på ett benbrott". Så här säger en av medlemmarna, Lesley Hughes, professor i biologi vid Macquarie University:

– Att med ena handen dela ut pengar till Stora barriärrevet, medan man med den andra finansierar själva industrin, fossila bränslen, som skapar de förödande klimatföljderna som marina värmeböljor och korallblekning – det betyder att man förvärrar det problem man påstår sig vilja lösa.