Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trojansk app avslöjade historiskt omfattande narkotikahärva: En kriminell organisation tog in 1 700 kg narkotika i Finland under ett år

Från 2022
Uppdaterad 28.01.2022 13:01.
Bilden visar Anom-telefoner beslagtagna av polisen. Telefonerna är packade i Kriminaltekniska laboratoriets provpåsar. Under operationen Greenlight beslagtog polisen sammanlagt 140 Anom-telefoner.
Bildtext Under operationen Greenlight beslagtog polisen sammanlagt 140 Anom-telefoner.
Bild: Polisen

En organisation som leddes från Estland och Spanien misstänks ha fört in omkring 1 700 kilo narkotika mellan juni 2020 och mars 2021. Brotten avslöjades tack vare en internationell operation där man avlyssnade kriminella nätverk.

Centralkriminalpolisen (CKP) berättade om narkotikahärvan och den internationella Greenlight-operationen under en presskonferens på fredagen. Huvuddraget i operationen var att poliser runt om i världen kunde spana på kriminella med hjälp av app som användarna trodde var krypterad.

Appen Anom spreds i kriminella kretsar under premissen att det var en säker kanal för att sköta mindre rumsrena konversationer. Vilket var precis vad myndigheterna hoppades skulle ske.

För egentligen var det den amerikanska polismyndigheten FBI som låg bakom spridningen av appen. FBI såg till att Anom installerades på ombyggda telefoner och lät distribuera dem i den kriminella undervärlden via informanter.

Centralkriminalpolisen fick de första Anom-meddelande förmedlade av FBI i februari 2021.

– Bara två dagar senare var flera polisinrättningar med om att avslöja spridningen av 126 kilo amfetamin och 90 000 ecstasytabletter i olika delar av landet, uppger kriminalkommissarie Kimmo Sainio.

Tack vare meddelandena som skickades via Anom lyckades finska myndigheter identifiera över 200 misstänkta brottslingar verksamma i Finland och utomlands.

Narkotikasmuggling värd 100 miljoner euro

Till följd av Greenlight-operationen har polisen i Finland inlett flera förundersökningar. Den största brottshelheten gäller en enorm narkotikahärva.

En kriminell organisation smugglade in 1 700 kilo narkotika till Finland från Nederländerna och Spanien. Kring hälften av narkotikan var cannabis, resten starkare produkter såsom amfetamin, ecstasy och kokain.

Fyra bilder av olika droger: Cannabis, piller och andra sorters narkotika. De är fotograferade på ett vitt bord.
Bildtext Polisen lade beslag på cirka 500 kg narkotika.
Bild: Polisen

CKP bedömer att värdet på narkotikan i gatuhandeln uppgår till cirka 100 miljoner euro. Polisen lade beslag på cirka 500 kg av narkotikan.

Elva personer är misstänkta för införseln av narkotikan. Största delen av dem är estniska medborgare. Verksamheten organiserades från Estland och Spanien.

Narkotikan smugglades från Nederländerna till Spanien och vidare till Finland med frakttrafik.

– Narkotika smugglades bland annat i laster med mylla, barkströ och grillkol och inne i varmvattenberedare, säger undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Jari Räty vid CKP.

Sammanlagt är cirka 40 personer misstänkta i härvan. 22 av dem är fortfarande häktade.

Marijuana i stora plastpåsar på ett golv.
Bildtext Kvantitativt smugglades mest marijuana till Finland, 1168 kilo.
Bild: Polisen

Stor del av drogerna spreds från Kotka till Lahtis och vidare ut i landet

Med hjälp av meddelandena polisen kom över fick de en uppfattning om hur organisationerna som förde in och spred drogerna i Finland var uppbyggda.

En stor del av narkotikan som togs in i landet av den organisationen som bestod av ester levererades till Kotka. Från Kotka spred en organisation som var verksam i Sydöstra Finland narkotikan till distibutionsorganisationer som var verksamma i bland annat Helsingfors- och Lahtistrakten.

Från Lahtis distribuerades narkotikan till köpare runt om i Finland. Av den kriminella grupp som var aktiv i Lahtistrakten hade största delen av medlemmarna en bakgrund i organisationen United Brotherhood.

Beslagtagna smycken som polisen tror att narkotikadistributörer köpt för vinterna från sina affärer.
Bildtext Enligt förundersökningen köpte den distributionsorganisation som var verksam i Lahtistrakten smycken för tiotusentals euro med de vinster de fick för narkotikaaffärerna.
Bild: Polisen

Enligt förundersökningen leddes verksamheten i Sydöstra Finland av två personer, den ena skötte sin del genom att skicka meddelanden från fängelset.

– Organisationen var mycket hierarkisk och varje aktör hade sin egen uppgift och fick utgående från den en månadslön. Under förundersökningen var gruppen tvungen att ändra form då flera viktiga personer greps. Organisationen var förberedd och nya aktörer fick snabbt ersätta tidigare, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Lari Rönkä vid polisinrättningen i Sydöstra Finland.

Greenlight-operationen överraskade kriminella världen över

Överlag beskriver Centralkriminalpolisen Greenlight-operationen som ett lyckat samarbete.

Förutom det internationella samarbetet har operationen i Finland skett i samarbete mellan CKP, de olika polisinrättningarna och Tullen.

Den enorma Greenlight-operationen blev allmänt känd i juni 2021 när polisorganisationer runt om i världen berättade om tillslagen de gjort med hjälp av den trojanska appen. Kring 800 personer greps i samband med operationen.

I Finland greps då nästan 100 personer.

Anom-appen användes av kriminella i över hundra länder, och polisen fick tillgång till över 25 miljoner meddelanden.

Diskussion om artikeln