Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västra Nylands chefredaktör om Åbo Underrättelsers spridningsmanöver i Västnyland: "Jag blev lite överraskad"

Porträttbild på Marina Holmberg.
Bildtext Tidningen Västra Nylands chefredaktör verkar inte särskilt orolig över ÅU:s spridningsmanöver i Västnyland.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Åbo Underrättelsers kampanj i Västnyland överraskade Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg. Hon tycker ett möjligt samarbete kunde inledas på ett annat sätt än att dela ut gratis tidningar i regionen.

Tidningen Åbo Underrättelser delades ut till hushåll i Hangö och Raseborg i onsdags (26.1). ÅU:s chefredaktör Tom Simola säger att Åboland och Västnyland har mycket gemensamt och läsarna skulle gynnas av en gemensam tidning.

Tidningen Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg visste inte på förhand om ÅU:s planer på att landstiga i Västnyland.

– Antagligen pejlar de vad det finns för intresse att hitta nya prenumeranter här utanför sitt egentliga spridningsområde, säger hon.

Holmberg blev ganska förvånad då ÅU kom i brevinkastet.

– Min spontana reaktion var att jag blev lite överraskad, men så läste jag chefredaktörens ledare och där säger han att man inte har någon klar plan om man tänker skriva någonting mera om västra Nyland, säger Marina Holmberg.

Västis har bra drive

Hon säger att det enda konkreta om ÅU:s planer är att tidningen kommer att delas ut fyra gånger till hemadressen till personer som har en fritidsbostad i Pargas, Kimitoön, Raseborg och Hangö.

– Man säger också i ledaren att man är lyhörd för idéer, så visst är det ganska vagt vad ÅU vill göra. Jag har inte förlorat nattsömnen över att ÅU har delat ut en tidning gratis till några hushåll i Västnyland, säger hon.

Västnyländska mediechefer ser samarbetsmöjligheter i regionen - Spela upp på Arenan

Marina Holmberg säger att ÅU:s kampanj diskuterades på VN:s redaktionsmöte på torsdagen (27.1).

– Vi konstaterade att vi har en ganska god drive själva. Vår digitala läsning ökar och vår annonsförsäljning går bra.

– Vi ser också att vårt innehåll engagerar läsarna och då ska vi fortsätta att vara lokala och fortsätta att satsa på våra egna nyheter och ha intressanta reportage och personportätt, säger Holmberg och poängterar att tidningen har en kontinuerlig bevakning och närvaro i Västnyland.

"Läsarna bestämmer"

På frågan om det finns rum för Åbo Underrättelser i Västnyland, svarar hon aningen tvekande:

– Det är ju läsarna som bestämmer. ÅU känner sig för nu. De har presenterat ett par samarbetsnyheter nyligen, säger hon och hänvisar till nyhetssamarbetet med dels Svenska Yle och tidningen Nya Åland.

Det här väcker frågor hos Marina Holmberg.

– Vad vill ÅU vara? Kan man vara lokal både på Kökar, i Korpo och i Karis, frågar hon och upprepar att "det är läsarna som bestämmer".

Hon ser inte ÅU:s spridningskampanj som något slags handräckning för samarbete tidningarna emellan.

– Jag tycker att det finns lättare sätt att fråga om man vill samarbeta. Man kan ringa eller skicka ett mejl i stället för att dela ut en tidning i vårt spridningsområde, säger Marina Holmberg.