Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Folkpensionsanstalten vill stänga sitt kontor i Ekenäs

Från 2022
Uppdaterad 29.03.2022 12:13.
Folkpensionanstaltens kontor i Ekenäs.
Bildtext I dagsläget har kontoret på Drottninggatan i Ekenäs öppet med tidsbokning en dag i veckan.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

I framtiden måste kanske Ekenäsbor med ärende till Folkpensionsanstalten åka till Karis. FPA planerar stänga det nuvarande Ekenäskontoret i vår.

Folkpensionsanstaltens planer dyker upp inför Raseborgs stadsstyrelses möte på måndag (31.1).

FPA önskar få ett utlåtande av staden med anledning av planerna att stänga Ekenäskontoret.

FPA: Få har besökt oss i Ekenäs

Kontoret i Ekenäs har tagit emot kunder med tidsbokning en dag i veckan.

FPA motiverar stängningen med att antalet besök i Ekenäs har varit två i veckan och att tidsbokningen inte blivit fylld.

FPA hänvisar till att närmaste kontor finns i Karis och att det där erbjuds service både med tidsbokning och med könummer.

Planen är att stänga kontoret i Ekenäs den 1 april. FPA är redo att ordna pop up-tjänster i Ekenäs om det finns behov och en passande lokal.

Knapphändig information

I beredningen till stadsstyrelsens möte ställer sig stadsdirektör Ragnar Lundqvist kritisk till en stängning. Förslaget till styrelsen är att staden anser att Ekenäskontoret inte ska stängas i det här skedet eftersom det inte finns underlag för en stängning.

Stadsdirektören konstaterar att det är komplicerat att ge ett utlåtande utifrån den knapphändiga information som staden fått av FPA om kontoret i Ekenäs och dess verksamhet.

För att kunna uttala sig behöver staden mer utförlig statistik. Staden vill se siffror från både tiden innan och under coronapandemin.

Stadsdirektören anser att FPA också borde utreda om de besök som gjorts i Ekenäs hade kunnat göras i Karis utan olägenheter för kunden i fråga.

En person på väg in genom dörren till ett FPA-kontor.
Bildtext I Västnyland kan kunder få service med kölappssystem i Karis och Lojo.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Om kontoret i Ekenäs stängs föreslås staden vara villig att diskutera olika alternativ med FPA. Bland annat kunde staden ordna en lämplig lokal där invånarna kunde kontakta FPA på distans.

I dagsläget finns FPA på tre andra ställen i Västnyland förutom i Ekenäs. Kontoret i Hangö betjänar endast med tidsbokning på torsdagar, kontoret i Karis betjänar kunder alla dagar i veckan men på torsdagar endast med tidsbokning medan kontoret i Lojo har öppet alla vardagar förutom måndagar.

Den 29 mars meddelade att Folkpensionsanstaltens kundtjänst i Ekenäs stänger den 1 april.

Servicen koncentreras till kontoret i Karis i stället.

Diskussion om artikeln