Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stormen Valtteri drar in över Finland på eftermiddagen – väglaget blir mycket dåligt, flygtrafiken kan störas

Uppdaterad 29.01.2022 11:02.
Snöplog plogar väg i snöyra.
Bildtext Upp till 30 centimeter snö utlovas i stora delar av landet under veckoslutet, i Nyland och Satakunta rentav upp till 40 centimeter.
Bild: Simo Pitkänen / Yle

Väderprognosen för veckoslutet ser stormig ut. Det blåser hårt och snöfallet blir ymnigt. Enligt Finnair kan snön begränsa flygtrafiken på Helsingfors-Vanda flygplats på lördag och söndag.

Nästan hela landet kommer att få ymnigt snöfall, kraftiga vindbyar och storm på havsområdena.

Södra och mellersta Finland kommer att få 20–30 centimeter snö, Nyland och Satakunta rent av 30–40 centimeter.

– Det här är vinterns första riktiga lågtryck där största delen av nederbörden kommer som snö, och det här är vinterns första ordentliga långvariga snöstorm, säger meteorolog Jari Tuovinen vid Meteorologiska institutet till STT.

väderkarta

Mellersta och norra Lappland är de enda områdena där det kommer att snöa bara en aning under veckoslutet. Vid sydvästra kusten och i Åbotrakten kan en del av nederbörden komma i form av regn eller blötsnö.

Meteorologen Matti Huutonen vid Yle säger att det kommer att klarna upp först på måndag.

väderkarta.

Dåligt väglag i nästan hela landet

Det blir enligt Tuovinen dåligt väglag överallt utom i mellersta och norra Lappland. Senast på lördag eftermiddag blir väglaget mycket dåligt och kommer att vara dåligt fram till söndag kväll.

Det utlovade snöfallet kommer att öka risken för trafikolyckor, varnar Fintraffic i ett pressmeddelande. Det lönar sig enligt Fintraffic att överväga om man alls behöver vara i trafiken eller att åtminstone ta god tid på sig.

Vidare gäller det enligt Fintraffic att anpassa hastigheten till vädret och att hålla ett tillräckligt långt avstånd till följande bil.

Ett Finnairflyg står på marken vid Helsingfors-Vanda flygplats. Ett annat flygplan syns i förgrunden. Det är snö på marken.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Finnair befarar att flygtrafiken kan störas

Enligt flygbolaget Finnair kan snön begränsa flygtrafiken på Helsingfors-Vanda flygplats på lördag och söndag.

Flygförseningar är möjliga, och också inkommande och utgående bagagehantering kan bli överbelastad under helgen.

Finnair rekommenderar resenärer att packar sina viktigaste saker i handbagaget och att komma till flygplatsen i god tid.

Aktuell flyginformation på Finnairs och Finavias webbplats.