Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Beslut om restriktioner i Österbotten kommer idag – men inte utgående från regeringens färska önskemål

Från 2022
En kvinna i brun page och röd tröja ser ut över en tom teatersalong.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Det kommer nya beslut om restriktioner i Österbotten idag, fredag. Men ännu kan man inte fatta beslut utgående från regeringens vilja att lätta på t.ex. restriktionerna för teatrar. Och det att covidintyget fortfarande är på is bådar inte värst gott.

Social- och hälsovårdsministeriet har lovat leverera ett styrbrev gällande nya coronariktlinjer till sjukvårdsdistrikten och Regionförvaltningsverken idag, fredag.

Det berättar Marko Pukkinen, överdirektör på Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

Regeringens ministergrupp meddelade igår kväll att de rekommenderar att restriktioner för kulturen och idrotten lindras. Gällande då till exempel den totala nedstängningen av teatrar och motionssalar.

Beslut enligt nya riktlinjerna kan inte fattas ännu

Marko Pukkinen säger att behovet av nya beslut först bedöms i coronagrupperna och sedan är det på Regionförvaltningsverkets bord att fatta beslut. I Österbotten håller coronagruppen möte på tisdag.

Således dröjer det en tid innan man kan fatta beslut enligt de färska riktlinjerna. Och givetvis har också epidemiläget i regionen betydelse för besluten.

- Det torde bli aktuellt med mer betydande lindringar av restriktionerna i det skedet när det konstateras att läget i distriktet blivit bättre, säger Pukkinen.

Redan idag utlovar Pukkinen nya beslut om restriktionerna i Österbotten, men de utgår alltså från tidigare riktlinjer.

Knepigt med teatrar och covidintyget

Vad gäller frågan om restriktionerna för teatrarna svarar Pukkinen inte direkt på frågan.

Dock konstaterar han:

- Regeringen har sagt att covidintyget fortsättningsvis är på hyllan två veckor framåt från början av februari. Det inverkar betydligt på möjligheterna att ordna publikevenemang under den tiden, eftersom restriktionerna för sammankomster troligen fortsätter.