Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas bypoliser sparkar inte in dörrar då de tar buset på bar gärning – Skärgårdens hjältar ger realistisk inblick i polisens vardag

Uppdaterad 31.01.2022 09:44.
Två poliser patrullerar i Pargas.
Bildtext Skärgårdspatrullen består av äldre konstapel Liselotte Ståhle och äldre konstapel Viktor Alfthan.
Bild: Jesper Alm / Yle

Äldre konstaplarna Liselotte Ståhle och Viktor Alfthan anser att det var spännande att vara med i tv-serien Skärgårdens hjältar. För Ståhle var det en liknande tv-serie som fick henne att bli polis.

– Det var intressant att vara med i ett liknande format för serien Poliisit väckte mitt intresse för yrket en gång i tiderna, säger Ståhle. Det var intressant att se hur det går till och ganska snabbt glömde man bort att man hade fotografen med sig som tredje person i bilen.

Alfthan anser att filmteamet var som extra ögon som bevakade honom under uppdragen och att inspelningarna var en spännande upplevelse.

– När man träffar kunder ute på gatan så vill man uppträda professionellt och visst tänkte jag och ville framhäva det professionella intrycket också för tittarna, säger Alfthan. Det återstår att se hur vi framställs i serien men åtminstone det vi har sett ser bra ut.

Poliser som sitter i bil på uppdrag.
Bildtext Under en vanlig arbetsdag kan det bli långa bilturer. Snabbt glömde både Liselotte Ståhle och Viktor Alfthan att de hade kameror som filmade deras vardag.
Bild: Delta Studios.

Både Ståhle och Alfthan har haft möjlighet att kommentera och påverka hur de framställs i serien.

– Under inspelningarna kunde vi säga till om det var ett extra känsligt läge och också efteråt har vi kunnat se och godkänna det som visas, säger Alfthan. Men hur serien klipps och dramatiseras har vi inte påverkat och ur min synvinkel har allt sett sakligt ut så vi har inte behövt kommentera något.

Ståhle försökte så gott det går vara sig själv under inspelningarna.

– Så att det inte kommer några överraskningar när jag ser mig själv på tv, säger en skrattande Ståhle.

Vad är en hjälte?

Serien Skärgårdens hjältar är producerad av Delta Studios i samarbete med Svenska Yle som också producerade den populära serien Ålands hjältar.

Hela serien finns nu tillgänglig på Yle Arenan och kan också ses på Yle Fem på måndagar klockan 19. Här kan du se första delen. - Spela upp på Arenan

Serien börjar snurra på Yle Fem på måndagar klockan 19 med start 31 januari och kan naturligtvis också ses på Yle Arenan. Det är en fortsättning på serien Ålands hjältar och är inspelad sommaren 2021.

Känner ni er som hjältar?

– Som kollegan Mikko uttrycker det i samma serie så är en hjälte en person som hjälper människor så nog är man väl det men samtidigt kan vem som helst vara en hjälte, säger Alfthan. Nu vet jag inte hur populär den här serien kommer att bli men blir den det så blir jag väl åtminstone ett ansikte utåt för skärgårdspolisen.

Polis i vintermundering.
Bildtext Äldre konstapel Viktor Alfthan ser inte sig själv som en hjälte utan mer som en person som hjälper andra.
Bild: Jesper Alm / Yle

Ståhle är inne på samma linje och hoppas att serien ska sänka tröskeln för att ta kontakt med polisen.

– Speciellt då det gäller vår bypolisverksamhet så är dialogen mellan bybor och polisen viktig, säger Ståhle. Hoppas det här kan förbättra den dialogen och göra det lättare för vem som helst att ta kontakt med oss och berätta om saker som vi inte lagt märke till.

Arbetsbilden i skärgården är mycket varierande

Genom serien får tittarna en inblick i hur det är jobba som polis och ambulanspersonal, samt inom tullen, räddningsverket och sjöbevakningen.

– Åtminstone här i skärgården som bypolis är arbetsdagen mycket varierande, säger Ståhle. Ibland kan vi ha inplanerade uppdrag men ibland kan vi hitta på lite allt möjligt.

Kvinnlig polis i vinterlandskap.
Bildtext Äldre konstapel Liselotte Ståhle har alltid drömt om att få bli polis och gillar hur varierande dagarna är.
Bild: Jesper Alm / Yle

Ståhle har överraskats hur mycket av polisens arbete går åt till att skriva rapporter och göra pappersarbete.

– Ingen som tittar på serien behöver oroa sig för att vi sitter i timtal och skriver rapporter men det hör också till uppdraget, säger Alfthan. Det kanske inte alla alltid inser men allt vi gör styrs av lagen och det kräver sin beskärda del av pappersarbete.

Ståhle och Alfthan är trots det överens om att arbetet som polis är både givande och intressant.

– Speciellt här i skärgården kan det ibland bli långa sträckor i bil men det gör inget då vi rör oss i Finlands vackraste vyer, säger Alfthan. Att kunna åka ut på utflykter till Iniö eller Houtskär på en arbetsdag är en klar fördel.

Polisen ombord landsvägsfärja i Pargas.
Bildtext Att få ha Åbolands skärgård som sitt arbetsfält är något som både Liselotte Ståhle och Viktor Alfthan ser som en klar fördel.
Bild: Delta Studios.