Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortsatt hårda restriktioner i Österbotten – RFV kom med nya besked

Från 2022
Uppdaterad 28.01.2022 20:42.
Vasa centralsjukhus i vinterskrud.
Bild: Anna Wikman / Yle

Antalet covidpatienter minskar, men trycket på sjukvården är fortfarande högt. Regionförvaltningsverket förlänger därför de flesta restriktionerna i Österbotten.

Antalet personer som behöver sjukvård på grund av coronaviruset håller på att minska. Men personer med konstaterad coronasmitta fortsätter öka vilket belastar den övriga hälso- och sjukvården.

Därför har regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland beslutat att förlänga restriktionerna som gäller vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Något fler får samlas

Från och med den 1 februari är det förbjudet med offentliga tillställningar och allmänna sammankomster där antalet deltagare överstiger 20 personer. Det här är vad som gäller fram till månadens slut.

Sammankomstbegränsningarna lättas något från nuvarande tio personer.

Besluten gäller inte privata tillställningar.

Fortsatta begränsningar av offentliga utrymmen

Nuvarande restriktioner för användningen av utrymmen står fast fram till den 28 februari.

Det betyder att de som ansvarar för användningen av utrymmena måste ordna verksamheten så att det går att förhindra risk för smitta till följd av närkontakt människor emellan.

Beslutet gäller en rad olika utrymmen för kunder och allmänheten, som affärer, idrottsutrymmen, bibliotek, muséer och teatrar.

Verksamhetsutövaren kan exempelvis begränsa antalet kunder eller ordna så att besökarna deltar i olika omgångar.

När det gäller beslutet om stängning av utrymmen bedömer Regionförvaltningsverket behovet av det senast nästa vecka efter att ha fått det skriftliga utlåtandet från Österbottens välfärdsområde.

Coronapasset inte ett alternativ

Tidigare var det möjligt att använda coronapasset som ett alternativ till begränsningarna i utrymmena.

Enligt statsrådets beslut är coronapasset ur bruk från till den 31 januari. Under den perioden kan coronapasset inte användas som ett alternativ till de regionala begränsningarna.

Diskussion om artikeln