Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restriktionerna lättas i Nyland: Gymmen och simhallarna öppnar nästa vecka

Uppdaterad 28.01.2022 20:13.
Biografer kan få öppna sina dörrar - Spela upp på Arenan

Regionförvaltningsverket i Södra Finland bereder ett beslut om att lätta på coronarestriktionerna i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Tidigare beslut om stängda lokaler hävs helt och hållet och inomhus ska det vara möjligt att ordna allmänna sammankomster och publikevenemang för upp till 50 personer om alla deltagare har en definierad sittplats.

Alla de lokaler som för närvarande är stängda på grund av coronarestriktioner – som simhallar och gym – får öppnas från och med tisdagen den 1 februari. Beslutet om det här kommer att publiceras dagen innan.

Andra lokaler som som nu får öppnas igen är idrottshallar, allmänna bastur, inomhuslekparker, dans- kör- och andra hobbylokaler samt allmänna lokaler i köpcentrum.

Dansinstruktör på scen klappar i händerna inför sina elever.
Bild: Jari Pelkonen / Yle

– I ljuset av sjukvårdsdistriktets utlåtande håller epidemiläget på att plana ut, även om sjukvårdens belastning fortfarande är på en hög nivå, säger överinspektör Oona Mölsä vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Mölsä säger vidare att hälsosäkerheten inomhus måste garanteras även i fortsättningen, eftersom det finns gott om coronavirus i omlopp.

Även biografer, teatrar och sportlokaler får slå upp dörrarna

När det gäller sammankomster och evenemang inomhus är kravet på definierade sittplatser för alla deltagare absolut. Finns det inte sittplatser får inga evenemang eller sammankomster ordnas.

Kulttuuritila Nuijamiehen katsomo.
Bildtext Biograferna har varit stängda på grund av restriktionerna.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

I och med de lindrigare begränsningarna kommer bland annat biografer, teatrar, konserter och sportevenemang att kunna ordnas med en publik på 50 personer.

Det är meningen att beslutet om allmänna sammankomster och publikevenemang ska vara i kraft under de två första veckorna i februari.

Arrangörerna får liksom tidigare förutsätta att besökarna har ett giltigt covidintyg, men intyget är inte användas som alternativ till restriktioner.