Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Chefsöverläkare Peter Nieminen om läget vid Vasa centralsjukhus: "Covidpatienterna belastar inte vården, men vårdpersonal i karantän en utmaning"

Vaasan keskussairaalan lääkäri Peter Nieminen
Bild: Kasper Dalkarl, Vaasan Keskussairaala

Antalet covipatienter i Österbotten fortsätter sjunka och patienterna kan snabbare skrivas ut. Att många i personalen är sjuka eller i karantän gör ändå situationen utmanande vid sjukhuset.

Antalet patienter som behöver sjukvård på grund av coronaviruset har sjunkit sedan i tisdags. Nu får sex personer vård på Vasa centralsjukhus, två av dem på intensivvårdsavdelningen. Ytterligare fyra personer vårdas på primärvårdens sjukhusavdelningar.

I tisdags var motsvarande siffror åtta personer på sjukhus, en på intensiven och åtta inom primärvården.

Ingen har avlidit i sviterna av covid-19 sedan i tisdags.

Patienterna kan skrivas ut snabbare

Chefsöverläkare Peter Nieminen beskriver läget på Vasa centralsjukhus som stabilt.

– Antalet patienter som behöver vård har minskat. Det kan givetvis ändra snabbt och imorgon kan de vara dubbelt fler, men det vi ser nu är att vårdtiden är ganska kort. Patienterna är inte längre intagna flera veckor som tidigare vilket är en positiv utveckling, säger Nieminen.

På fredag hade 89,7 procent av österbottningarna som är över 18 år fått en vaccindos. 87,4 procent har fått två doser och 54,6 procent har fått tre doser.

Det här märks i vårdbehovet konstaterar Nieminen.

– Innan vaccineringarna kom igång var det främst äldre människor som behövde sjukvård. De äldre som nu kommer in är i första hand ovaccinerade.

Även om antalet patienter på sjukhus har minskat är det allt fler som testar positivt för coronaviruset. Sedan i tisdags har 1 222 personer testat positivt och 54,39 procent av alla tester var positiva.

Eftersom många tar hemtest och inte ett officiellt test vid sjukvården är de verkliga siffrorna sannolikt högre.

– De som har lindriga symtom och klarar sig hemma kan diagnostisera sig med ett hemtest. Hur många som på riktigt är smittade kan vi bara gissa, den verkliga siffran kan lätt vara den dubbla, säger Nieminen.

Utmanande med vårdpersonal i karantän

Trots att antalet patienter som behöver vård på grund av covid-19 minskat gör de många fallen personalsituationen på sjukhuset ansträngd. Nieminen säger ändå att situationen är under kontroll.

– Vi har behövt göra vissa förändringarna. Coronapatienterna i sig belastar inte men vi har både läkare och skötare som antingen själva testat positivt eller som sitter i karantän på grund av att någon i familjen är sjuk.