Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Regionförvaltningsverket lindrar begränsningarna i Sydvästra Finland

Fötterna på två innebandyspelare i närkamp om bollen
Bildtext Lokaler som används för lagidrott kan öppna sina dörrar för allmänheten på lördag, meddelar regionförvaltningsverket. Arkivbild.
Bild: Robert Nyholm

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland luckrar upp restriktionerna för idrotts- och motionslokaler och avskaffar förbudet mot offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Idrotts- och motionslokaler i Egentliga Finland och Satakunta befrias från coronabegränsningarna och kan vara öppna för allmänheten om man tryggar en säker användning av dem, meddelar Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland. Detsamma gäller lokaler för olika former av nöjes- och rekreationsverksamhet.

Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om att stänga lokaler, som används till exempel för lagidrott, gruppmotion och körsång, var i kraft till och med fredagen. Myndigheten har nu beslutat att inte förnya begränsningarna.

Från och med lördag kan idrotts- och motionslokaler och till exempel dansställen vara öppna om den som förvaltar lokalerna vidtar åtgärder för att minska risken för coronavirussmitta. Det kan till exempel handla om att begränsa antalet deltagare, men det är den som har hand om lokalen som får fatta beslutet.

"Det är möjligt att hårda restriktioner återinförs"

Direktör Heikki Mäki vid Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland säger att beslutet att luckra upp restriktionerna grundar sig på en helhetsbedömning av situationen.

– Statsrådets politiska styrning hade naturligtvis en inverkan, men även sjukvårdsdistriktens utlåtanden och helhetsläget i regionen spelade in, säger Heikki Mäki.

Mäki påminner om att epidemiläget kan förändras snabbt.

– Det gäller att komma ihåg att det är möjligt att hårda restriktioner återinförs om situationen försämras, precis som det gått fram och tillbaka under de senaste två åren.

Tillställningar och sammankomster tillåts

Regionförvaltningsverket avskaffar också förbudet mot offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Från och med lördag är det tillåtet att arrangera tillställningar och sammankomster både inomhus och utomhus, men inomhus får deltagarantalet vara högst 50 procent av det största tillåtna antalet personer i lokalen.

– Inomhus finns risken att det uppstår klungor på vissa ställen, till exempel vid dörrar eller vid garderoben. Utomhus har vi inte kunnat identifiera någon liknande risk, säger Heikki Mäki.

Begränsningen som gäller offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus är i kraft i Egentliga Finland och Satakunta till och med den 15 februari.