Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mästerskapsäventyret fortsätter – Finland vann måstematchen och är vidare till kvartsfinal i EM: "Vi har drömt om det här"

Uppdaterad 28.01.2022 20:58.
Savolainen laukoo voittomaalin Slovenian verkkoon - Spela upp på Arenan

Finland gjorde det som krävdes i sista gruppspelsmatchen i futsal-EM. Laget slog Slovenien och gick in bland de åtta bästa i mästerskapet. På måndag spelar laget kvartsfinal.

Efter ett kryss och en förlust hade Finland fortfarande chansen att gå vidare från gruppspelet. Men då krävdes seger i sista matchen mot Slovenien samtidigt som Italien inte fick slå Kazakstan.

Italien klarade inte av att rubba gruppettan Kazakstan och därmed hade Finland ödet i egna händer – och laget tog chansen. Det blev en dunderskön 2–1-seger och en historisk kvartsfinalplats.

– Det är fantastiskt, jag vet inte vad jag ska säga. Vi har drömt om det här och jobbat hårt för det, säger målvakten Juha-Matti Savolainen till Yle.

Slovenien hade ett litet övertag i första halvlek som slutade mållös. I den andra kom Finland bättre in i matchen och laget tog också ledningen. Juhana Jyrkäinen bröstade in Iiro Vanhas skott då åtta minuter återstod av matchen.

Jyrkiäinen gav Finland ledningen - Spela upp på Arenan

Målvakten blev målskytt

Efter målet satsade Slovenien allt på ett kort och spelade med flygande målvakt. Det läget tog Finland vara på. Målvakten Juha-Matti Savolainen dunkade in bollen i tomma slovenska målet.

– Jag har gjort några mål tidigare, och nu kom det vid rätt tillfälle. Det spelar ändå ingen roll vem som gör målen. Det var inte så snyggt hela tiden men det var resultatet vi var ute efter, säger Savolainen.

Det blev ändå spännande på slutet. Nejc Hozjan reducerade då två minuter återstod att spela, men sedan höll det finländska försvaret och laget fixade segern.

– Det är otroligt. Vi gjorde vår bästa match och förtjänade det här resultatet. Det är fint att äventyret fortsätter, säger Juhana Jyrkäinen.

Finland slutar tvåa i gruppen bakom Kazakstan. Det betyder att laget möter vinnaren i grupp A i kvartsfinalen på måndag. Troligen blir det Portugal.

– Vi behöver inte vara rädda för någon och det spelar ingen roll vilket lag vi möter, säger Jyrkäinen.

Resultat:

Slovenien – Finland 1–2 (0–0)
32.11 0–1 Juhana Jyrkiäinen
34.44 0–2 Juha-Matti Savolainen
37.54 1–2 Nejc Hozjan

Kazakstan – Italien 4–1 (2–1)