Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oljekatastrofen i Peru är betydligt värre än befarat – orsakades av tsunamivågorna från Tonga

Från 2022
Uppdaterad 30.01.2022 17:30.
Det spanskägda oljebolaget Rapsol ska ha avlönat ungefär 2 000 personer som försöker städa upp sörjan.
Bildtext Det spanskägda oljebolaget Rapsol ska ha avlönat ungefär 2 000 personer som försöker städa upp sörjan.
Bild: Lehtikuva

Perus regering uppger att oljeutsläppet som inträffade utanför Perus kust för två veckor sedan, är dubbelt så stort som man tidigare befarat. Ett okänt antal fiskar och sjöfåglar har dött.

Enligt regeringen uppgår utsläppen till cirka 12 000 fat, alltså nästan 2,5 miljoner liter, olja.

Beskedet från regeringen om oljeläckagets omfattning kom samtidigt som fyra chefer för det spanskägda oljebolaget Rapsol belades med reseförbud.

Oljeutsläppet inträffade den 15 januari vid oljeraffinaderiet La Pampilla som ägs av Rapsol och ligger ungefär 20 kilometer norr om Perus huvudstad Lima.

Den italienskflaggade oljetankern Mare Doricum lastade av olja vid raffinaderiet då fartyget, enligt Rapsol, träffades av flodvågor från vulkanutbrottet i Tonga. Önationen Tonga ligger över 10 000 kilometer från den peruanska kusten.

Saneringsarbete vid semesterorten Ancon strax norr om Lima.
Bildtext Saneringsarbete vid semesterorten Ancon strax norr om Lima.
Bild: Lehtikuva

En taleskvinna för oljeraffinaderiet har tidigare sagt att skulden för oljekatastrofen inte kan läggas på Rapsol. Hon har anklagat den peruanska flottan för att inte ha utfärdat en tsunamivarning i tid.

Den peruanska åklagaren anser, enligt nyhetsbyrån Reuters, att bolaget inte skred till de åtgärder som det borde ha gjort genast efter läckaget.

En ungefär 140 kilometer lång kuststräcka norr om raffinaderiet täcks nu av oljebältet. Ett okänt antal fiskar och sjöfåglar har dött. De lokala fiskarna har förlorat sin utkomst och har protesterat högljutt mot oljebolaget Rapsol.

Också döda skarvar plockades upp ur det nedsmutsade vattnet.
Bildtext Döda skarvar och många andra typer av fåglar har plockats upp ur det nedsmutsade vattnet.
Bild: Lehtikuva

Oljebolaget Rapsol hotas av böter på över 34 miljoner dollar, enligt det peruanska miljöministeriet. Om Rapsols chef i Peru döms skyldig till ett allvarligt miljöbrott, hotas han av ett fängelsestraff på mellan fyra och sex år.

Källor: AFP, Reuters