Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo får efterlängtad svenskspråkig ungdomsgård – privatförening tar över verksamheten under våren

Från 2022
Landsbygdens hus på Humlegårdsgatan i Åbo
Bildtext Arkivbild. Den nya svenskpråkiga ungdomsgården kommer i framtiden att finnas på Humlegårdsgatan i Åbo.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Åbo stad har tidigare själv haft hand om den svenskpråkiga ungdomsgården i staden. Men bland annat på grund av personalbrist har ungdomsgården i Vimma varit stängd under hösten.

Staden har sökt en företagare eller förening som kunde ta över den svenskspråkiga ungdomsgården, och nu har har man skrivit kontrakt med en förening.

Det är föreningen Valo-Valmennusyhdistys som tar över verksamheten vid ungdomsgården som tidigare har hetat Zabadak. I samband med det här kommer ungdomsgården att flytta från de tidigare lokalerna i Vimma till lokaler på Humlegårdsgatan 7, där det tidigare har funnits servicehandledning för äldre. Valo-Valmennus har också hand om den finskspråkiga ungdomsgården i Hansakvarteret i Åbo.

– Det känns fint, det har varit ett krävande arbete att komma till det här skedet. De svenskspråkiga ungdomarna har varit lite åsidosatta i det här ärendet och nu hoppas jag att det blir ett bättre flyt på saken, säger Vesa Hanski (SFP), medlem i kultur- och ungdomsnämnden i Åbo.

Den svenskspråkiga verksamheten kommer alltså att börja under våren. Närmare tidtabell kommer under nästa vecka, säger Hanski.

Diskussion om artikeln