Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien redo att erbjuda Nato fler soldater och krigsmateriel: "Skulle skicka en tydlig signal till Kreml"

Boris Johnson går ut från Downing Street med munskydd på.
Bildtext Premiärminister Boris Johnson säger att britterna alltid kommer att sluta upp med sina Natoallierade mot rysk fientlighet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Storbritannien planerar att erbjuda Nato en större utplacering av soldater, vapen, krigsfartyg och jaktplan i Europa, sa premiärminister Boris Johnson på lördag kväll. Det här som ett svar på Rysslands "tilltagande fientlighet" mot Ukraina.

Erbjudandet ska presenteras för militäralliansen Nato nästa vecka. Om det blir av så kan det leda till att antalet brittiska soldater i Östeuropa fördubblas. I nuläget har Storbritannien kring 1 150 soldater utplacerade i Estland, Ukraina och Polen.

– Det här erbjudandet skulle skicka en tydlig signal till Kreml. Vi kommer inte att tolerera deras destabiliserande aktiviteter, och vi kommer alltid att sluta upp med våra Natoallierade mot rysk fientlighet, sa premiärminister Johnson.

Varnar för att att fel beslut kan leda till tragedi

Ryssland har placerat uppskattningsvis 100 000 soldater och krigsmateriel nära den ukrainska gränsen, men nekar till planer på invasion.

Premiärminister Johnson sa på lördagen att det skulle vara en tragedi för Europa om Rysslands president Vladimir Putin skulle välja "blodsutgjutelse och förstörelse" i Ukraina. Han betonade att Ukraina måste ha friheten att staka ut sin egen framtid.

Johnson uppgav i fredags att han under de närmaste dagarna ska prata med president Putin och uppmana till en nedtrappning av det spända läget. Johnson ska också besöka Ukraina nästa vecka.

Den brittiska premiärministern har den senaste tiden varit under stor press på hemmaplan på grund av de hårt kritiserade festerna som ordnats på 10 Downing Street under nedstängningen till följd av coronapandemin.

Förutom soldater och samtal planerar britterna också att ta till skärpta sanktioner mot Ryssland. På måndag väntas det brittiska utrikesministeriet meddela parlamentet om sanktioner som riktar sig mot strategiska och ekonomiska intressen.

Också USA stärker sin närvaro i Östeuropa

I fredags meddelade också USA:s president Joe Biden att han tänker skicka ett mindre antal amerikanska soldater till Östeuropa för att stärka Natos närvaro i området. Han gav ingen närmare information om antal eller tidpunkt.

Omkring 8 500 amerikanska soldater har satts i förhöjd beredskap på grund av oroligheterna i Ukraina.

Källor: AFP, STT, BBC