Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea avfyrade sin kraftfullaste missil sedan 2017 – Pyongyang söker USA:s uppmärksamhet med täta provskjutningar

Från 2022
Uppdaterad 30.01.2022 12:31.
Enligt statliga nordkoreanska medier togs den här bilden på lördagen då Kim Jong-Un besökte en fabrik som tillverkar missildelar.  Nordkorea har pixlat ansiktena på en del av militärerna, eventuellt med tanke på amerikanska sanktioner.
Bildtext Enligt statliga nordkoreanska medier togs den här bilden på lördagen då Kim Jong-Un besökte en fabrik som tillverkar missildelar. Nordkorea har pixlat ansiktena på en del av militärerna, eventuellt med tanke på amerikanska sanktioner.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

Nordkorea satte nytt rekord med sin sjunde testskjutning under en enda kalendermånad. Sydkoreanska experter misstänker att söndagens missil var en ballistisk medeldistansrobot och enligt Japan var det den kraftigaste missilen som landet testat på fem år.

Efter den senaste nordkoreanska testskjutningen på söndag morgon, lokal tid, sammankallade Sydkoreas president Moon Jae-in sitt säkerhetsråd till ett krismöte. Enligt Moon är Nordkorea nu nära att slopa sitt löfte från 2018 om ett stopp för provskjutningar av långdistansmissiler.

Sydkoreansk och japansk militär uppger att den misstänkta medeldistansmissilen kan ha nått en höjd på 2 000 kilometer, men den kunde ha flugit betydligt längre än de 800 kilometer som den de facto flög innan den slog ner i Japanska havet.

Moon sa att situationen nu börjar påminna om 2017, då Nordkorea utförde en lång rad provskjutningar och kärnvapentest och spänningarna mellan Nordkorea och USA ställdes på sin spets. Krigshotet förbyttes sedan till närmanden och en serie toppmöten mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s dåvarande president Donald Trump.

Sydkoreaner på en järnvägsstation i Seoul följde med en nyhetssändning om den senaste testsjutningen på söndag morgon.
Bildtext Sydkoreaner på en järnvägsstation i Seoul följde med en nyhetssändning om den senaste testsjutningen på söndag morgon.
Bild: Lehtikuva

Nu har diplomatin gått i stå, samtidigt som de fortsatta sanktionerna och coronapandemin bidragit till allt sämre nordkoreansk ekonomi. I fjol krympte Nordkoreas ekonomi mer än någonsin tidigare under de tio år som har gått sedan Kim Jong-Un tog över efter fadern Kim Jong-Ils död år 2001.

De flesta bedömare som citeras av nyhetsbyråerna tror att Nordkorea nu vill väcka USA:s och president Joe Bidens uppmärksamhet med de senaste provskjutningarna.

Det kan behövas ytterligare vapenskrammel för att uppnå det målet. Nyhetsbyrån AP citerar experter som menar att Nordkorea förmodligen upphör med sina testskjutningar under vinter-OS i Peking, av respekt för Kina, men att det kan bli en intensiv period av nordkoreanska vapentest då vinter-OS väl är över i slutet av februari.

Källor: AP, AFP, Yle