Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rafael Nadal är alla tiders etta – tog hem Australian Open efter sanslös vändning: "En av de känslosammaste matcherna i karriären"

Från 2022
Uppdaterad 30.01.2022 23:52.
Rafael Nadal håller handen mot bröstet.
Bildtext Finalen blev känslosam för Nadal.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Bara månader före turneringen funderade han på om han ens skulle kunna fortsätta med tennisen. I finalen av Australian Open svarade Rafael Nadal för en supervändning och tog en historisk 21:a grand slam-titel.

På förhand var det oklart om Nadal ens skulle kunna spela i Melbourne. Den spanske superstjärnan har dragits med både en fotskada och covid-19 och tillhörde inte förhandsfavoriterna.

Efter finalens två första set var det verkligen inte mycket som talade för en historisk 21:a grand slam-titel för 35-årige Nadal.

Daniil Medvedev tog hem finalens första set med klara 6–2 och i andra lyckades han vända 1–4 till 7–6. Men den galna finalen skulle utvecklas till Nadals show.

Den tio år yngre Medvedev tröttnade snabbare och ilsknade samtidigt på både domaren och publikens provokationer. Nadal tog hem både tredje och fjärde set med 6–4 och plötsligt var maratonfinalen vidöppen.

En åskådare fös bort från tennisplanen av säkerhetspersonal.
Bildtext Finalens andra set stördes av en åskådare som hoppade in på planen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"Slet så mycket"

Publikfavoriten Nadal hade mer krafter kvar när allt skulle avgöras och fick serva för turneringsseger vid ställningen 5–4. Det försöket misslyckades, men en stund senare var han mästare efter att ha vunnit setet med 7–5.

En totalt urladdad Nadal tog sin andra titel i Melbourne. Den första kom 2009.

– Det var en av de mest känslosamma matcherna i min karriär och att dela banan med dig har varit en ära, sa Nadal, riktat till Medvedev, i sitt tacktal.

– Jag vet inte vad jag ska säga. För en och en halv månad sedan visste jag inte ens om jag skulle kunna spela tennis igen. Nu är jag här och tar emot trofén. Jag slet så mycket för att komma hit.

Rafael Nadal kysser en pokal.
Bildtext Nadal slog Marcos Giron, Yannick Hanfmann, Karen Khachanov, Adrian Mannarino, Denis Shapovalov, Matteo Berretini och Daniil Medvedev under sin väg till titeln.
Bild: Lehtikuva

Medvedev berättade att han frågat sin motståndare hur han kunde orka.

– Du höjde dig efter det andra setet, trots att jag trodde att du blivit trött. Du är en otrolig mästare, hyllade ryssen.

Nadal är därmed förbi Novak Djokovic och Roger Federer efter den 21:a grand slam-titeln. Ovaccinerade Djokovic missade Australian Open efter en rättstvist, medan Federer är skadad.

Diskussion om artikeln