Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lyckad genrepsvecka för Ilkka Herola – förbundskaptenen: "Han måste höja sig ett snäpp för att kunna utmana de bästa i OS"

Från 2022
Uppdaterad 30.01.2022 23:46.
Herola blev sexa i OS-genrepet - Spela upp på Arenan

Sista tävlingsveckan före OS resulterade i välkomna signaler för Ilkka Herola. Sjukfrånvaron syntes inte i åkningen – och förbundskaptenen för nordisk kombination, Petter Kukkonen, är hoppfull inför resan till Peking.

Före den här veckan hade Herola tävlat senast i mitten av december. Finländaren testade på tävlingsformen för första gången efter att ha smittats av covid-19.

Resultaten? Herola blev sjua på fredagen, åtta i går och sexa på söndagen.

Dagens backmoment blev inte av på grund av vindarna och startordningen avgjordes i stället baserat på lördagens reservtävling och bonuspoäng som åkarna samlat under veckan.

Herola fick därför åka ut som tolfte man, 54 sekunder efter täten. Finländaren passerade hälften av åkarna han hade framför sig och gick i mål som sexa, 49,9 sekunder efter vinnande Jørgen Gråbak och en dryg halvminut från en pallplats.

– Resultatet i reservtävlingen betydde att jag inte riktigt kunde utmana täten i dag. Jag stred om fjärdeplatsen, men inledde kanske loppet lite för hårt, funderar Herola i förbundets intervju.

Medaljhopp i OS?

Herola hade dagens näst bästa åktid. Han var med i kampen om fjärdeplatsen på slutet, men fick ge sig mot Vinzenz Geiger och Jens Lurås Oftebro.

– Jag hade inte tillräckligt med krafter kvar på slutet. Det är förstås svårt att veta vilken taktik som är bäst, men som helhet var det här en bra tävlingscomeback.

Också Finlands chefstränare Petter Kukkonen gav Herola tummen upp.

– Det här en helt bra comebackhelg av ”Ilu”, en sjätteplats är en bra placering. Det är ett gott tecken att viruset inte alls syntes i kroppen, skidformen verkade vara normal, analyserar Kukkonen.

Vill man ha med sig OS-medalj från Peking krävs en toppinsats.

– För att kunna utmana de bästa i OS måste han kunna höja sig ännu ett snäpp, vilket ofta brukar ske då man fått tillbaka tävlingsrytmen, säger Kukkonen, med hänvisning till pausen Herola nyligen hade.

Nordisk kombination, Seefeld

1. Jørgen Gråbak NOR 30.08,6

2. Johannes Lamparter AUT +1,5

3. Jarl Magnus Riiber NOR +14,5

4. Vincent Geiger GER +47,8

5. Jens Öftebro NOR +48,3

6. Ilkka Herola FIN +49,9

...

40. Jesse Pääkkönen FIN +5.04,0

Diskussion om artikeln