Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spotify svarar på kritiken – förser coronarelaterat innehåll med innehållsvarning

Från 2022
Daniel Ek.
Bildtext Spotifys vd Daniel Ek svarade på den växande kritiken mot bolaget - och lovar åtgärder.
Bild: EPA

Spotifys vd Daniel Ek svarar på kritiken mot musiktströmningsjätten.

I fortsättningen kommer bolaget att tillfoga en innehållsvarning till podcaster med ett coronarelaterat innehåll. Det meddelade vd:n Daniel Ek i söndags.

Bakgrunden är mediestormen som blossat upp kring Spotify som anklagats för att erbjuda en plattform för desinformation om coronavaccin.

Artisterna Neil Young och senare Joni Mitchell har krävt att få all sin musik borttagen från tjänsten. Young hotade med att dra bort sin musik från tjänsten om inte Spotify avlägsnar den vaccinkritiska podcaststjärnan Joe Rogans program från sitt utbud. Rogan har upprepade gånger spridit vaccinkritiskt innehåll i sin podcast och bland annat uppmanat ungdomar att undvika vaccin mot covid-19.

Spotify svarade med att ta bort Youngs musik.

Tidigare i januari skrev 270 forskare och medicinska experter under ett brev där man uppmanade Spotify att vidta åtgärder mot Rogan. Brevet anklagade Rogan för att sprida lögner i sin podcast.

På söndagen uttryckte också hertigparet från Sussex, prins Harry och hans fru Meghan, sin oro över att Spotify tillåter felaktig information om behandlingar mot covid-19 ingå i sitt utbud.

Hertigparet antas ha ett avtal med Spotify värt över 25 miljoner euro.

Spotifys vd: Vi vill stödja skapande verksamhet och samtidigt värna om en trygg användarerfarenhet

Bolaget har också att offentliggjort sina regler för innehållsskapare om vad bolaget betraktar som farligt och vilseledande innehåll.

"Den här nya åtgärden för att bekämpa desinformation kommer att spridas till länder runtom i världen de kommande dagarna", skrev Ek i ett längre pressmeddelande.

"Vi inser att vi har en viktig roll i att stödja skapande verksamhet och samtidigt få användarna att känna sig trygga", skrev Ek vidare.

"I den rollen är det viktigt att vi inte påtar oss rollen som censor samtidigt som vi ser till att det finns regler och konsekvenser för dem som bryter mot dem."