Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Portugal: Costa sitter kvar på premiärministerposten – det gick strålande för hans mitten-vänsterparti Socialistpartiet

Det var en glädjestrålande António Costa som höll tacktal på Socialistpartiets valvaka i Lissabon.
Bildtext Det var en glädjestrålande António Costa som höll tacktal på Socialistpartiets valvaka i Lissabon.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det blir inget maktskifte i Portugal efter söndagens parlamentsval. I stället överraskade den sittande premiärministern António Costa och Socialistpartiet, med egen majoritet i parlamentet. Det bådar gott för stabiliteten och för EU:s återhämtningspaket.

De senaste opinionsmätningarna hade pekat på en valrysare, ett rätt jämnt resultat mellan de största partierna: Costas Socialistparti (PS), som beskrivs som ett socialdemokratiskt eller mitten-vänsterparti, och huvudrivalen Socialdemokraterna (PSD), som egentligen är ett mitten-högerparti.

I vilket fall som helst förutspåddes en svår regeringsbildning, där valvinnaren skulle bli tvungen att söka svårförhandlade allianser.

Men så blev det alltså inte. I stället fick PS 41,7 procent av rösterna och 117 av 230 parlamentsplatser. Det är en ökning jämfört med de 108 mandat som partiet haft tidigare.

PSD fick bara 27,8 procent av rösterna och 71 parlamentsplatser. Fyra av parlamentsplatserna klarnar senare då rösterna från utlandet är räknade.

– Absolut majoritet betyder inte absolut makt. Det betyder inte att man styr ensam. I stället medför det ökat ansvar och att man styr med och för alla portugiser, sa Costa i sitt tacktal.

Costa kramade sin fru Fernanda Tadeau, familjemedlemmar och medhjälpare, då valresultatet stod klart.
Bildtext Costa kramade sin fru Fernanda Tadeau, familjemedlemmar och medhjälpare, då valresultatet stod klart.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Bådar gott för stabiliteten

Portugal tvingades till nyval då två yttervänsterpartier som fungerat som minoritetsregeringens stödpartier vägrade godkänna Costas senaste budget. Väljarna straffade de här vänsterpartierna i söndagens val och de förlorade över hälften av sina parlamentsplatser.

Valresultatet ger alltså Costa ett starkt mandat och det uppskattas av investerarna, säger ekonomisk expertis till nyhetsbyrån Reuters. Costa har fått klart godkänt för sitt sätt att sköta landets ekonomi.

Miljöfrågor hade ingen framträdande roll i valet, trots att Portugal drabbats illa av klimatförändringar. Miljöpartiet PAN och dess ordförande Inês de Sousa Real fick nöja sig med 1,53 procent av rösterna och en enda parlamentsplats.
Bildtext Miljöfrågor fick ingen framträdande roll i valet, trots att Portugal drabbats illa av klimatförändringar. Miljöpartiet PAN och dess ordförande Inês de Sousa Real fick nöja sig med 1,53 procent av rösterna och en enda parlamentsplats.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Före pandemin, år 2019, uppvisade Portugal sitt första lilla budgetöverskott under landets 45 år av demokrati. På vågen av global ekonomisk återhämtning och en turistboom kunde Costa då häva en del av impopulära åtstramningsåtgärder och höja minimilönen, samtidigt som han alltså hållit fast vid budgetdisciplinen.

Portugal är trots allt Västeuropas fattigaste land och är helt beroende av EU:s återhämtningspaket, där Portugals andel borde bli 16,6 miljarder euro. En stabil regering är en förutsättning för att Portugal ska få ut det bästa av de här pengarna.

Ytterhögern gick framåt

Det relativt nya ytterhögerpartiet Chega gick, som väntat, starkt framåt i söndagens parlamentsval. Partiet blev landets tredje största parti.

Chega har fått 7,15 procent av rösterna och 12 parlamentsplatser, innan utlandsrösterna är räknade. Det är att jämföra med det ena mandat som Chega haft i parlamentet hittills.

– Allting kommer att förändras i parlamentet. Nu kommer där inte att finnas bara en mjuk opposition. Vi kommer att påta oss rollen som en verklig opposition mot Socialistpartiet, sa Chegas ledare, den tidigare sportkommentatorn André Ventura.

André Ventura firade Chegas valframgång i partihögkvarteret natten till måndagen.
Bildtext André Ventura firade Chegas valframgång i partihögkvarteret natten till måndagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Partiet motsätter sig invandring, men den är inte speciellt stor i Portugal så Ventura har gått speciellt hårt åt landets romer. Han har uttalat sig diskriminerande om både romer och svarta och är antifeminist.

Ventura uttrycker också stark kritik mot etablissemanget och den korruption som han anser att det genomsyras av.

Källor: AFP, Reuters, CNN Portugal, Yle