Nordkorea publicerar rymdbilder som ska ha tagits från den missil som sköts upp på söndagen
Nordkorea bekräftar att landet på söndagen provsköt en medeldistansmissil. Den statliga nyhetsbyrån har också publicerat bilder som sägs vara tagna från den ballistiska missilen av typen Hwasong-12.
Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA publicerade dels ett par bilder på uppskjutningen av missilen, dels rymdbilder på den koreanska halvön och närliggande områden som ska ha tagits med en kamera som installerats på själva missilen. Det finns inga bevis på bildernas äkthet.
Nordkorea utförde på söndagen sin sjunde provskjutning under den här månaden. Provskjutningen väckte större uppmärksamhet än de tidigare, eftersom det genast misstänktes att missilen var en ballistisk medeldistansrobot och den kraftigaste missilen som landet testat på fem år.
Nordkorea avfyrade sin kraftfullaste missil sedan 2017 – Pyongyang söker USA:s uppmärksamhet med täta provskjutningar
Sjunde testskjutningen den här månaden.
Sydkoreansk och japansk militär uppgav att missilen kan ha nått en höjd på 2 000 kilometer, och att den flög ungefär 800 kilometer innan den slog ner i Japanska havet.
De nordkoreanska medeldistansmissilerna av typen Hwasong-12 har en potentiell räckvidd på ungefär 4 500 kilometer och kan i princip nå exempelvis Guam, det autonoma amerikanska territoriet i Stilla havet, där USA har två militärbaser.
Senast Nordkorea provsköt den här typen av missiler, men också långdistansmissiler, var 2017 då spänningarna mellan Nordkorea och USA ställdes på sin spets. Då utförde Pyongyang också kärnvapenprov. Krigshotet förbyttes sedan till närmanden och en serie toppmöten mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s dåvarande president Donald Trump.
Preludium till fler provokationer?
Den diplomatin gick i stå för länge sedan och samtidigt har den nordkoreanska ekonomin störtdykt, delvis på grund av coronapandemin och de fortsatta sanktionerna.
Enligt de flesta bedömare påkallar Pyongyang USA:s och president Joe Bidens uppmärksamhet genom sina provskjutningar. Man vill, bland annat, pressa fram sanktionslättnader. Förstås vill man också testa sin senaste vapenarsenal och försäkra sig om dess funktionsduglighet.
Bedömarna tror inte att det blir ett slut på provskjutningarna efter den här månadens mängdrekord, tvärtom. Åtminstone efter att vinter-OS i Kina är överstökat i slutet av februari, så befaras Nordkorea ta ny sats och eventuellt kan situationen trappas upp så att den börjar likna läget 2017.
2018 införde Nordkorea ett moratorium, det vill säga ett tillfälligt stopp, för test av kärnvapen och interkontinentala medel- och långdistansmissiler. Nordkorea har hotat att nu häva det beslutet. Sydkorea ser söndagens provskjutning som ett första brott mot teststoppet.
USA vill se samtal utan förhandsvillkor
Biden-administrationen planerar att bemöta Nordkoreas senaste provskjutning med ett svar som "ska visa för Nordkorea vårt engagemang för våra allierade och deras säkerhet", sa en anonym, högt uppsatt källa i Vita huset till nyhetsbyrån AP, utan att specificera den tilltänkta reaktionen.
Vita huset upprepar också sin uppmaning till Nordkorea om att återvända till förhandlingsbordet, men utan förhandsvillkor.
Biden har inte visat intresse för den typen av direktdiplomati med Kim Jong-Un som hans företrädare Donald Trump engagerade sig i.
Källor: AP, Reuters, Yle