Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Kommentar: Börsraset – vi borde inte bry oss men kan inte låta bli

Från 2022
Pekka Palmgern

Jag bland många andra fick nyligen e-post från min bank, enligt vilket "du äger värdepapper vars värde sjunkit med över tio procent". Hjälp! Borde jag göra nånting?

Det är svåra tider för alla som äger aktier och fonder, åtminstone att döma av rubrikerna. Det talas om börsras och svårförutsägbar marknad.

Bild av en  mobiltelefon som visar texten: Arvopaperin arvonmuutos.
Bildtext Epost av banken som meddelar att jag äger värdepapper vars värde sjunkit med över 10 procent.
Bild: Pekka Palmgren / Yle

Du behöver en aktieguru

I svåra tider måste man ha en aktieguru att gå till. Det har också jag. Många kanske gissar vem det är.

Men först ringer jag Lasse. Lars Strömberg är privatplacerare, bosatt i Jakobstad. Han håller kurser om placerande på medborgarinstitutet. Han är en glad amatör, men han vet en hel del.

– Den här stressen är liksom en inträdesbiljett till börsen, säger Strömberg. Stressen måste du tåla, om du ska vara med.

OP Ryhmän pääkonttorilla seurataan pörssikurssien kehitystä, tässä öljyn hinta laskee.
Bild: Katriina Laine / Yle

Att aktiekurserna går upp och ner är det normala. Och det finns ingen – på riktigt ingen – som vet när priserna går upp och när de går ner.

Inte ens miljardären, världens mest framgångsrika placerare Warren Buffett, vet hur aktierna beter sig. Men han vet hur vi kommer runt problemet. Buffett är min guru.

Vilket ras!

Problemet dyker upp med ojämna mellanrum.

Jag läste en sammanställning av de senaste börsrasen i New York Times.

I februari-mars 2020 dök börskurserna med 34 procent och under åren 2000-2002 med 49 procent.

Men under finanskrisen, det vill säga under åren 2008-2009 störtdök de amerikanska börskurserna med hela 57 procent.

Det är alltså möjligt att dina besparingar, dina aktier och fonder som du sparat ihop under många år, förlorar hälften av sitt värde i ett ras.

Hjälp! Borde jag göra någonting?

Vilken uppgång!

Här kommer både min guru Buffett och Lasse till undsättning (Och jag tror att Buffett egentligen är också Lasses guru).

Alla nedgångar på börsen vänder så småningom uppåt, vet Buffett. Och när det vänder så får du inte bara tillbaka det du förlorat, utan värdet på dina tillgångar ökar. Ska jag våga tro på det?

Warren Buffett
Bildtext Warren Buffett är en av världens mest berömda investerare.
Bild: EPA/LARRY W. SMITH

Jag behöver inte tro. Jag tittar på kurvan som beskriver den så kallade Helsingforsbörsen (OMX Helsinki 25). Även om kurserna sedan årsskiftet har “störtat” med cirka 5 procent, så har de i själva verket gått upp med cirka 100 procent sedan mars 2020.

Och under de senaste 40 åren har börsen gått upp med cirka 10 procent per år, varje år. Alltså trots dessa enorma ras som vi varit med om.

– Börsras blir så småningom bara små hack i en lång uppåtgående kurva, säger Strömberg .

Jag vet att det finns flera sätt att räkna och flera olika index man kan titta på, men de olika räknesätten ger ungefär samma siffror (detta skriver jag ifall något finansproffs vill vara besserwisser).

När man studerar en akties pris över tid så ser man att priset varierar en hel del. Priset går dagligen upp och ner – ibland till och med 50 till 100 procent.

Men värdet varierar inte, säger Buffett och Lasse Strömberg.

– Det att några mäklare står och ropar ut olika priser, ska inte ha någon betydelse för dig, säger Strömberg.

Om jag köper till exempel Nokias aktie, så gör jag det för att jag bland annat tror på bolagets förmåga att klara sig i den hårda konkurrensen om 5G-marknaden. Jag litar på ledningen. Jag läser att de lyckas göra stora affärer. Deras teknologi utvecklas snabbare än konkurrenternas.

Nokias aktie kostar idag cirka fem euro. Om priset rasar till tre euro, betyder alltså att någon inte tror på bolaget.

Men jag tror fortfarande, annars skulle jag väl inte ha köpt aktien? Aktien, det vill säga bolaget, har väl samma värde för mig som innan priset sjönk?

Buffettkulten

Att du köper en del av ett företag när du köper en aktie, är en viktig del av Warren Buffetts investeringsfilosofi, skriver den svenska investeraren Per H. Börjesson i sin bok om Buffett.

När de andra är rädda ska du vara girig, när det andra giriga ska du vara rädd.

― Warren Buffett

Börjesson som startat Spiltan fonder, har flera gånger besökt Omaha och hört Buffett svara på frågor på bolagsstämman. Börjesson är alltså aktieägare i Buffets bolag Berkshire Hathaway och vallfärdar till Omaha i USA varje år tillsammans med cirka 40 000 andra för att höra sin guru tala.

40 000 mänskoor fyller storhallen i Omaha, amerikansk flagga och storskärmar på bakväggen.
Bild: Bengt Östling/Yle

Det fina med buffettkulten är att även jag kan förstå vad gurun säger.

– Alla kan bli rika på aktier bara man inte har bråttom, citerar Börjesson sin läromästare.

Ränta-på-ränta, om du bara orkar vänta

Buffett krånglar inte till det. Man ska köpa in sig i värdebolag och hålla aktierna länge, i tiotals år, är kärnbudskapet. Att hela tiden köpa och sälja betyder klirr i kassan för banker och värdepappersförmedlare, men en kostnad för dig.

Över tid – då du bara håller dina aktier – får du ta del av det som Albert Einstein lär ha kallat världens åttonde under: ränta-på-ränta-effekten.

Det sker när dina aktier börjar ge både ränta (avkastning) på kapitalet (aktierna) och ränta på tidigare avkastning. Och då ökar dina tillgångar dramatiskt. Men det kräver tiotals år.

Man brukar säga att det finns två känslor som styr börshandeln: rädsla och girighet.

Warren Buffett lär ska säga att när de andra är rädda ska du vara girig, när det andra giriga ska du vara rädd.

Men det är förvånansvärt svårt att sitta stilla i turbulenta tider. När rubrikerna skriker ut varningar om börsras. När dina siffror lyser röda och banken skickar ut brev om att dina värdepappers värde minskat med över tio procent, är det lätt hänt att man tänker: Hjälp! Borde jag göra något?

Jag har tagit beslut. Ja, jag tänker nog göra något. Men jag tror jag väntar tio år först.

Börsens upp- och nedgång - varför vi bryr oss men egentligen inte borde göra det

16:41