Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors universitets rektor Jari Niemelä avgår av hälsoskäl

Helsingfors universitets rektor poserar.
Bildtext Jari Niemelä har varit rektor vid Helsingfors universitet sedan 2018.
Bild: Yle/ Märta Nummenmaa

Helsingfors universitets rektor, professorn i stadsekologi Jari Niemelä, avgår från sin post som rektor med början tisdagen den 1 februari.

Jari Niemelä är för närvarande sjukskriven. Prorektor Sari Lindblom, som har skött rektorsuppdraget under Niemeläs sjukledigheter, kommer att sköta rektorsuppdraget tills vidare.

Niemelä blir forskningsledig och arbetar med sakkunniguppdrag för ledningen fram till utgången av rektorsperioden 31.7.2023.

– Under Jari Niemeläs tid har det vid Helsingfors universitet tagits betydande initiativ inom hållbarhet och ansvar. Jari har också gjort en viktig insats för att stärka samhörigheten och den gemensamma värdegrunden vid universitetet, och han har varit en aktiv och inflytelserik förkämpe för hållbarhet och naturens mångfald, säger Niklas Bruun, ordförande för Helsingfors universitets styrelse i ett pressmeddelande.

Prorektorerna Tom Böhling, Paula Eerola och Hanna Snellman kommer att sköta prorektorernas uppgifter i enlighet med rektorernas nuvarande arbetsfördelning.