Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

CKP: Tusentals ton avfall misstänks ha forslats olagligt mellan Finland och Estland

Från 2022
Ett lass avfall på en byggarbetsplats.
Bildtext Byggavfall. Arkivbild.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Sju företag har direkt koppling till tre misstänkta grova miljöbrott. Styrelsemedlemmarna misstänks ha handlat medvetet för att undvika kostnader. Alla nekar till brott.

Centralkriminalpolisen (CKP) är klar med en förundersökning om tre misstänka fall av grov miljöförstöring. Det handlar om en internationell brottshelhet som har utretts sedan 2020, meddelar CKP.

1 700 ton underkorn

Det första misstänkta brottet gäller olovlig transport av byggavfall från Finland till Estland.

Hösten 2019 granskade estniska myndigheter en last byggavfall och det visade sig att avfallet inte stämde överens med transporthandlingen. I stället var det finfördelat underkorn som inte är enkelt att återvinna. Därför kräver sådana transporter specialtillstånd.

Myndigheterna misstänker att sammanlagt 1 700 ton underkorn i 70 partier transporterades till Estland med felaktigt tillstånd mellan maj och oktober 2019 innan tillståndet drogs in.

860 ton transformatorolja

Under förundersökningen som gällde underkornstransporten kom det också fram misstankar om att transformatorolja hade fraktats från Finland till Estland utan tillstånd mellan maj 2018 och november 2019. Transformatorolja klassas som farligt avfall.

Brottsmisstankarna gäller omkring 860 ton spillolja. Centralkriminalpolisen misstänker att en finsk företagare som transporterade oljan har gjort sig skyldig till grov miljöförstöring.

Ytterligare 26 lass spillolja

Myndigheterna fick nys om det tredje misstänkta grova miljöbrottet då ett finskt företag gjorde en intern inspektion. Enligt misstankarna fördes 26 lass spillolja, eller cirka 670 ton, från Finland till Estland utan tillstånd i april och maj 2020.

Det finska företaget som anmälde transporten misstänks inte för brott.

6 personer och 7 företag

Utredningen är ett samarbete mellan estniska och finska myndigheter och berör personer och företag från både Finland och Estland. Det är delvis samma personer misstänkta i alla tre fall.

Myndigheterna i Estland och Finland har delat utredningsansvaret så att förundersökningarna gällde de egna medborgarna.

I helheten är sex personer misstänkta för brott i Finland, medan sju estniska och finska företag har direkt koppling till härvan. Företagens nuvarande och tidigare styrelsemedlemmar misstänks ha handlat medvetet för att undvika kostnader för avfallstransport.

"Samtliga misstänkta har vid förundersökningen förnekat att de gjort sig skyldiga till brott", säger undersökningsledaren Lauri Pajunoja, i Centralkriminalpolisens pressmeddelande.

Enligt Pajunoja kan det uppstå fara för miljön och för människors hälsa om avfallshanteringen inte sköts korrekt.

Ärendet lämnas nu för Finlands del till åklagare vid Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.