Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Guldmedaljer, pengar och karriär borde inte vara viktigare än människoliv" – uigurer uppmanar till bojkott av vinter-OS i Peking

Från 2022
En person i blå mask protesterar mot vinter OS i Peking och Kinas behandling av Uigurer genom att hålla upp en blå skylt med texten "No Rights, No Games" framför Bradenburger Tor i Berlin.
Bildtext En liten grupp aktivister protesterade mot vinter-OS och Kinas behandling av uigurer vid Bradenburger Tor i Berlin den 29 januari. Trots protester kommer inte Tyskland officiellt att bojkotta OS.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Inför OS-öppningen i Peking på fredag har människorättsläget i Kina varit ett hett samtalsämne och från en hel rad håll har det höjts krav om att spelen borde bojkottas. Det kräver också representanter för den islamiska uigurminoriteten.

Frihet för uigurerna, var ett av slagorden då Amnesty International i Frankrike i förra veckan demonstrerade mot att OS organiseras i Kina, där människorättsläget enligt organisationen är förfärligt.

– Vi vill påminna politiker och människor som bryr sig om de mänskliga rättigheterna att vi inte kan låta Kina rentvå sig genom idrotten, säger Cecile Coudriou från franska Amnesty till nyhetsbyrån Reuters.

I Frankrike har parlamentet nyligen slagit fast att de kinesiska förföljelserna av uigurerna i provinsen Xinjiang ska klassas som ett folkmord och man vill att också den franska regeringen ska gå in för samma klassificering och skrida till åtgärder för att skydda uigurminoriteten.

Att det handlar om ett folkmord slog också en inofficiell, obunden tribunal i Storbritannien fast i december.

I sin dom konstaterar tribunalen visserligen att man inte har hittat bevis för att uigurer skulle utsättas för ett massmord, men åtgärder som födelsekontroll och tvångssterilisering syftar till att utrota ett helt folk. Därför är det enligt tribunalen berättigat att tala om ett folkmord.

– Sedan år 2014 och efter att president Xi Jinping tog över har man gått från en praktik som byggde på assimilering och diskriminering till en praktik som bygger på folkmord, säger exiluiguren Dolkun Isa som leder den uiguriska världskongressen.

Avskurna från omvärlden

Ett av kongressens största problem är att få ut information från den del av Kina som uigurerna benämner Östturkestan. Kina har i praktiken skurit av uigurminoritetens kontakter till omvärlden.

– Vi har inga exakta siffror men vi utgår från att minst tre miljoner uigurer hålls i koncentrationsläger. De utsätts för omskolning och indoktrinering och måste avsäga sig sin nationella och religiösa identitet.

Sedan några år tillbaka står det också klart att uigurer sätts i tvångsarbete, bland annat inom den kinesiska bomullsproduktionen.

– Genom den stränga kontroll och övervakning som har byggts upp lever så gott som alla uigurer i ett fängelse, också de som inte är instängda i läger, säger Dolkun Isa som Svenska Yle träffar på kongressens lilla kontor i München.

Dolkun Isa kom till Tyskland som flykting år 1996. Han hade bland annat deltagit i studentprotester i Xinjiang och i dag finns han med på de kinesiska myndigheternas lista över terrorister.

Dolkun Isa sitter framför Tysklands och Östturkestans flaggor.
Bildtext Dolkun Isa, fotograferad på den uiguriska världskongressens kontor i München, drar sig inte för att jämföra OS i Peking 2022 med OS i Nazitysklands Berlin 1936.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

OS 2008 ledde inte till några förändringar

Att de olympiska spelen, trots flera år av protester och motstånd, kommer att inledas nu på fredag gör uigurledaren mycket besviken.

– Tyvärr har den internationella olympiska kommittén ignorerat alla internationella krav. Det här är ett historiskt misstag som man inte kan acceptera, säger Dolkun Isa och han drar paralleller till OS i Berlin 1936.

Från den uiguriska världskongressen uppmanar man därför alla länder till en bojkott av spelen i Peking.

Då Kina ordnade sommar-OS 2008 fanns förhoppningen, kanske också tanken, att det skulle leda till politiska förändringar. Det här har ändå inte varit fallet. Repressionen och förtrycket av bland andra uigurerna har sedan dess bara blivit värre.

– Vi varnade den internationella olympiska kommittén redan då. 2008 var situationen dålig och nu är den mycket värre. När vi redan rör oss på en nivå av folkmord, så borde alla verkligen ta lärdom av tidigare erfarenheter.

Från IOK:s sida har budet ändå varit att man inte kommer att lägga sig i vad som händer i Kina, trots att det är uttryckligen det som människorättsorganisationer som Amnesty International nu kräver att organisationen måste göra.

"Också idrottarna har ett ansvar"

Bland exiluigurerna i Tyskland välkomnar man att vissa länder går in för en politisk bojkott.

Tyskland har visserligen inte beslutat om någon bojkott, men redan nu står det klart att varken utrikesminister Annalena Baerbock eller inrikesministern, som i Tyskland ansvarar för idrottsfrågor, kommer att åka till Peking.

Av de tyska idrottarna säger bland andra rodelstjärnan Felix Loch att det var ett misstag att bevilja värdskapet för OS till Kina.

I en intervju för rundradiobolaget ARD välkomnar han en diplomatisk bojkott, men samtidigt vill han inte att de enskilda idrottarna ska drabbas.

Ledaren för den uiguriska världskongressen ser ändå att också idrottarna har ett ansvar.

– Talar vi om folkmord kan en idrottare inte stödja det här systemet. Guldmedaljer, pengar eller en idrottares karriär borde inte vara viktigare än människoliv och ett pågående folkmord, säger Dolkun Isa.