Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Brett kunnande bland de sökande till stadsdirektörsposten i Raseborg – här presenteras de nya kandidaterna

Raseborgs stadshus i vinterskrud på Ekåsenområdet.
Bildtext Andra omgången fördubblade antalet sökande till stadsdirektörsposten.
Bild: Marica Hildén / Yle

I den andra omgången fick Raseborg ytterligare sju kandidater till stadsdirektörsposten. Bland dem finns bland annat Ingås kommundirektör, Mariehamns tidigare stadsdirektör och en diplomat.

Petra Theman, politices magister, har en lång meritlista med chefsjobb och uppdrag på olika håll i världen. Hon bor tillfälligt i Kyrkslätt men är skriven i Helsingfors.

Hon är diplomat och ambassadråd som jobbat i Stockholm som chef för för press och kulturenheten och i Peking som ställföreträdande ambassadör.

År 2014–2018 var hon chef för offentlig diplomati vid Utrikesministeriet, och just nu jobbar hon med jämställdshetsfrågor vid samma ministerium.

Petra Theman, UM, enheten för offentlig diplomati
Bildtext Bilden är från 2015 då Petra Theman jobbade som chef för offentlig diplomati vid Utrikesministeriet.

Theman har också varit en av Vegas sommarpratare.

Theman talar många språk, bland annat flytande kunskaper i spanska och grundläggande kunskaper i mandarin finns på hennes meritlista.

Jag skulle gärna jobba med något som ligger nära människors vardag

― Petra Theman

Hon berättar att hennes hjärta klappar hårt för Raseborg efter att ha tillbringat loven i barndomen på mormoderns släktgård i Bromarv, där också hennes mamma är född.

– Jag har en längre tid jobbat som statens tjänsteman och jag skulle gärna jobba med något som ligger nära människors vardag, säger Theman.

Hon lyfter fram att hennes mångsidiga bakgrund både inom statsförvaltningen och inom den privata sektorn gör henne lämpad som stadsdirektör i Raseborg. Hon uppfattar sig själv som en initiativrik och energisk person med lång ledarskapskapserfarenhet.

– Jag har varit chef nästan hela mitt yrkesverksamma liv och jag kan det här med samarbete mellan olika grupperingar, förstås också mellan politiska beslutsfattare och tjänstemän, säger Theman.

Riktar blicken från Mariehamn till Raseborg

Mariehamns tidigare stadsdirektör, Pargasbon Barbara Heinonen, jurist och ekonomie magister, finns också med bland de sökande. Hon har erfarenhet att kommunalpolitik som SFP:are i Pargas. Heinonen ställde också upp i riksdagsvalet 2019 på partiets lista för Egentliga Finland.

Barbara Heinonen
Bildtext Barbara Heinonen ville tillbaka till sin familj på fastlandet.
Bild: Privat

Heinonen var stadsdirektör i Mariehamn i sju år fram till årsskiftet. Nu är hon tillbaka vid utsökningsverket som häradsfogde i Åbo.

Familjen finns på fastlandet i Åboregionen och därför ville hon också återvända dit.

– Jobbet som stadsdirektör är krävande och väldigt intressant. Man får vara med om att träffa många nya människor, se utveckligstrender och följa med läget på kommunfältet så det är ett spännande jobb, säger hon om att arbeta som stadsdirektör.

Planläggningsfrågor är inte lätta men utan utmaningar så skulle det inte vara så här inspirerande

― Barbara Heinonen

Hon uppger att hon är intresserad av miljöfrågor och att hennes yrkesmässiga profil verkar motsvara det som Raseborg nu söker.

– Jag är energisk och vill jobba med utveckling och har ett stort nätverk i Svenskfinland.

Heinonen tycker att det finns mycket utvecklingspotential i Raseborg, särskilt med tanke på den omstrukturering som välfärdsområdena innebär. Hon avser att det i framtiden finns fler möjligheter att satsa på aktiviteter för invånarna och också planläggningsfrågor, vilka ligger henne varmt om hjärtat.

– Planläggningsfrågor är inte lätta men utan utmaningar så skulle det inte vara så här inspirerande, säger Barbara Heinonen.

Heinonen lyfter även fram sin tvåspråkighet som en av sina styrkor i sin ansökan.

Nyman söker jobbet en andra gång

Ingås kommundirektör Robert Nyman, magister i idrottsvetenskaper, intresserar sig för sin gamla arbetsgivare. Han var bildningsdirektör vid Raseborgs stad år 2012 till 2018 då han valdes till Ingås kommundirektör. Nyman har också varit bildningschef i Ingå.

Nyman ansökte om jobbet som stadsdirektör i Raseborg också år 2017.

Robert Nyman.
Bildtext Robert Nyman har tidigare jobbat i Raseborg.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Nu när tjänsten blev ledig på nytt har jag funderat fram och tillbaka många gånger om det är dags att försöka få jobbet, säger han.

Vi har byggt upp ett arbetssätt som baserar sig på en ganska inkluderande verksamhet och ideologi

― Robert Nyman

Nyman tror att särskilt de senaste fyra åren förberett honom för uppdraget som stadsdirektör i Raseborg.

– Jag har fått jobba med utvecklingsfrågor i ett team och i en gemenskap som vi lyckats bygga upp tillsammans med våra förtroendevalda och kolleger – och faktiskt också kommuninvånarna. Vi har byggt upp ett arbetssätt som baserar sig på en ganska inkluderande verksamhet och ideologi, säger han.

Han menar att arbetet resulterat i en bra framåtanda i Ingå.

– Det är kanske det jag skulle vilja göra i Raseborg, en stad som jag känner ganska bra.

Flera företagare bland de sökande

Den enda nya kandidaten med adress i Raseborg är Snappertunabon Matias Öblom, magister i militärvetenskap.

Han arbetar som enhetschef vid Nylands brigad och har varit på utlandskommendering i Afghanistan. Öblom är hemma från Hangö.

Biologen Thomas Björkroth, filosofie magister, är den andra sökande från Pargas. Han jobbar som enhetschef vid Axxells naturbruksenhet Brusaby. Han har en bakgrund som egenföretagare i företagsutveckling.

Björkroth (SFP) är fullmäktigeledamot i Pargas.

Trots att hans nuvarande adress är Pargas tycker Björkroth att stadsdirektören ska bo i kommunen hen leder och är därför villig att flytta om han får jobbet.

Björkroth skriver att han räknar sig själv som tvåspråkig i svenska och finska.

Ingengören Niklas Rönnberg söker jobbet trots att han inte är formellt behörig. Han är vd för och delägare i ingenjörsbyrån ILS och har en lång erfarenhet från företagsvärlden.

Rönnberg bor i Helsingfors men har en bostad i Gamla stan i Ekenäs och skriver i sin ansökan att han därför har en viss kunskap om staden och dess möjligheter. Rönnberg är också SFP:are och medlem i partifullmäktige.

Rönnberg är hemma från Kyrkslätt och redo att flytta till Raseborg om han blir vald.

Hangöbon Jari Ahlqvist, ekonomie magister, har jobbat som företagare i 26 år och är en av grundarna till Byggnadsapoteket i Billnäs. Han har även jobbat som lektor i marknadsföring i Raseborg.

Ahlqvist är tvåspråkig.

Här kan du läsa hur de sju kandidaterna från den första omgången presenterade sig.