Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Delar av rapporten om festskandalen på Downing Street offentliggjord – "sammankomsterna är svåra att förklara"

Från 2022
Uppdaterad 31.01.2022 17:17.
En demonstrant håller upp ett plakat med texten "Crime Scene". Han står utanför Downing Street 10
Bildtext Uppgifterna om festerna på Downing Street 10 har väckt ilska hos många britter.
Bild: Peter MacDiarmid/Shutterstock/All Over Press

Delar av den interna utredningen av festerna i den brittiska premiärministerns tjänstebostad Downing Street 10 har offentliggjorts.

Skandalen kretsar kring anklagelser om blöta fester på Downing Street samtidigt som det brittiska samhället var nedstängt – och inga gäster var tillåtna i de brittiska hemmen.

Den högt uppsatta tjänstemannen Sue Grey har utrett om premiärministern och hans kontor brutit mot de restriktioner de själva varit med om att införa.

Grey konstaterar att i rapporten att beteendet under sammankomsterna är svårförklarade med tanke på de restriktioner som vanliga medborgare tvingades följa under samma tid.

Hon konstaterar också att en del sammankomsterna inte borde ha tillåtits. Grey skriver att överdriven alkoholkonsumtion inte är passande på en professionell arbetsplats vid någon som helst tillfälle.

Begränsad rapport

Grey rapporterades tidigare vara klar med sin utredning och den väntades bli offentlig redan förra veckan. Men på fredagen meddelade den brittiska polisen att man inlett en förundersökning av festerna. Undersökningen grundar sig delvis på innehållet i rapporten.

Samtidigt bad polisen att Grey i sin rapport endast skulle göra "minimala hänvisningar" till de delar av utredningen som nu undersöks av polisen. Hon konstaterar själv att det betyder att den rapport som nu offentliggjorts är mycket bristfällig.

Grey låter förstå att hon hade hoppats kunna avslöja betydligt mer om vad som pågick i premiärministerns tjänstebostad.

‒ Tyvärr betyder det här (begränsningarna) att jag är extremt begränsad i det jag kan säga om de här sammankomsterna och att det inte är möjligt att presentera en meningsfull rapport som presenterar och analyserar den faktiska information jag kunnat samla in, skriver Grey.

Fester eller arbete?

Brittiska medier har under de senaste veckorna rapporterat om över ett dussin fester på Downing Street 10 under nedstängningarna 2020 och 2021.

Uppgifterna har väckt ilska hos allmänheten och fått delar av Johnsons eget parti att överväga en misstroendeomröstning mot premiärministern.

Johnson och hans kansli har försvarat sig med att det inte varit fråga om fester utan om arbetsrelaterade sammankomster. Men läckta inbjudningar där deltagarna uppmanas ta med egna flaskor har inte hjälp att göra förklaringen mer trovärdig.

Johnson har också bett om ursäkt för de misstag som gjorts och uppmanat sina partikamrater att vänta på Greys utredning innan de tar några slutliga beslut om hans framtid.

Johnson ska redogöra för rapporten i parlamentet senare i dag.

Boris Johnson talar inför brittiska parlamentet med anledning av festskandalerna - Spela upp på Arenan

Källor: Reuters, AFP, BBC