Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Lyckligast är Centern med SFP som gillar budgetdisciplin – sämst trivs de med De Gröna som “vill ha likes på sociala medier”

Från 2022
Bildmontage på Centerns Annika Saarikko och redaktör Markus Ekholm.
Bildtext Centern upplever att den har samma syn på klimatpolitiken som SDP och SFP. Mest problem har partiet med De gröna som - enligt Centern - vill klimatanpassa till vilket pris som helst.
Bild: Tiina Jutila / Yle, Rolf Granqvist / Yle

Centerns återkommande hot om regeringskris bottnar i en identitetskris. Regeringen Sipilä var för långt till höger och regeringen Marin är för långt till vänster.

Det har värkt i Centerkroppen – men framgången i välfärdsområdesvalet gav råg i ryggen. Det gick väldigt mycket bättre än vad Centerstrategerna hade vågat hoppas.

Men lyckan blev inte långvarig. Centern har länge kämpat med lågt stöd i opinionsmätningarna - och i den senaste är Centern nere på samma nivå som i december.

Det nuvarande regeringssamarbetet är ett resonemangsäktenskap för Centern. Partiet var efter förra riksdagsvalet på väg i opposition – det forna statsministerpartiet hade tagit stryk i samarbetet med Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Men Centern valde regeringsansvaret för fosterlandets bästa. Enligt det rådande Centernarrativet skulle världen ha sett betydligt sämre ut om partiet hade valt oppositionen.

Centerns viceordförande Petri Honkonen
Bildtext I Centerns husorgan Suomenmaa säger viceordförande Petri Honkonen att Centern kan stå i beråd att lämna regeringen Marin.
Bild: Silja Viitala / Yle

"Regeringssamarbetet äter all vår kreativitet och energi"

I Centerns husorgan Suomenmaa säger viceordförande Petri Honkonen att Centern kan stå i beråd att lämna regeringen Marin. Den sittande regeringen “äter all vår kreativitet och energi”, säger Honkonen i den artikeln.

Centern är känd för att hota med sorti, men det är inte bara tomma tunnor som skramlar. Resonemangsäktenskapet med Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, De Gröna och Svenska Folkpartiet är inte alltigenom lyckligt.

Lyckligast är Centern med SFP som är ett hederligt borgerligt parti och gillar budgetdisciplin.

Centern är helt okej med coronaunderstöden – och sysselsättningsåtgärderna får ett klart bättre betyg av Centerfolket än den förra regeringens åtgärder.

Anna-Maja Henriksson intervjuas av media.
Bildtext Lyckligast är Centern med SFP som är ett hederligt borgerligt parti och gillar budgetdisciplin.
Bild: Yle

Centern och SFP vill att budgetramarna ska hålla

Däremot är regeringens låneupptagning ett problem. De så kallade anpassningsåtgärderna borde inledas redan nu och inte sättas helt och hållet på kommande regeringar, anser Centern.

Centern och SFP anser att budgetramarna för hela regeringsperioden ska hålla, medan de övriga partierna inte tycker att det är så noga.

Det kan alltså vara upplagt för konflikt under vårens ramförhandlingar.

Iiris Suomela är vikarierande ordförande för De gröna
Bildtext Centern anser att De Gröna vill ha synliga åtgärder som ger många likes på sociala medier. På bilden De Grönas vikarierande ordförande Iiris Suomela.
Bild: Antti Eintola / Yle

"De gröna vill klimatanpassa till vilket pris som helst"

Centern upplever att den har samma syn på klimatpolitiken som SDP och SFP. Mest problem har partiet med De Gröna som – enligt Centern – vill klimatanpassa till vilket pris som helst.

Centern anser att De Gröna vill ha synliga åtgärder som ger många likes på sociala medier – medan Centern vill balansera klimat och ekonomi mot varandra.

Centern och De Gröna ligger oerhört långt från varandra i sin syn på torven och beskattning av fossila bränslen.

De Grönas dåliga resultat i välfärdsområdesvalet gör att det kommer att uppstå konflikter i ramförhandlingarna. Båda sidor har behov av att profilera sig.

Centern sitter antagligen stadigt i båten

Men räcker det här för att Centern ska ta sin Mats ur skolan?

Antagligen inte. Tunga Centernamn säger att förutsättningen för att lämna regeringen är att det finns en klar konflikt – och den ser de inte just nu. Finns det en orsak att lämna regeringen om den ekonomiska politiken i stort sköts bra? frågar tungviktarna.

Antagligen sitter Centern stadigt i båten i väntan på nästa riksdagsval. Siktet är inställt på att bli statsministerparti igen, men det är få Centeraktivister som lyckas tro på att partiet skulle vara störst i valet om drygt ett år.

SDP:s ordförande Sanna Marin
Bildtext Problemet är det så kallade politiska narrativet, berättelsen om Centern. Regeringen Sipilä var för långt till höger och regeringen Marin är för långt till vänster.
Bild: Petteri Bülow / Yle

"Regeringen Sipilä för långt till höger och regeringen Marin för långt till vänster"

Centern är ett samarbetsparti som kan regera med både SDP och Samlingspartiet. Alla tre partier kan också ingå i samma regering.

Problemet är det så kallade politiska narrativet, berättelsen om Centern. Regeringen Sipilä var för långt till höger och regeringen Marin är för långt till vänster.

Hur förklarar Centerledningen för fältet var partiet står?

En möjlighet är att Centern då går i opposition, slickar såren och bygger upp väljarstödet.

Välfärdsområdesvalet lyfte Centern momentant till ett av de tre stora. Många Centerväljare drömmer sig nu tillbaka till en tid då rödmyllan levererade tillväxt och regional rättvisa.

Men regeringen Sipilä lämnade djupa sår i Centersjälen och det återstår att se hur partiet mår efter regeringen Marin.

Diskussion om artikeln