Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Insamlingen Gemensamt ansvar fokuserar på barn och unga i coronatider - stöd via Tongåvan

Från 2022
Uppdaterad 04.02.2022 18:18.
ung flicka med texten "jag behöver tro på framtiden"
Bild: Numi Nummelin/Kyrktjänst r.f

Pengarna som samlas in via insamlingen Gemensamt ansvar går i år till att hjälpa barn och unga, som lider av sviterna efter coronapandemin både i Finland och ute i världen.

Insamlingen Gemensamt ansvar har ordnats sedan år 1950. I Tongåvan pågår insamlingen under februari månad, men nationellt håller den på till slutet av april.

Stöd insamlingen

Ring donationstelefon:

0600 1 5005 (5,09 € / samtal+lpa)
0600 1 7010 (10,26 € / samtal+lpa)
0600 1 7020 (20,28 € / samtal+lpa)

Stöd via sms:

skriv i meddelandefältet APU20 eller APU10, beroende på hur mycket du vill donera

Stöd via MobilePay:

använd numret 85050

Stöd via bankkonto:

  • Aktia FI82 4055 0010 4148 41

  • Nordea FI16 2089 1800 0067 75

  • OP FI14 5000 0120 2362 28

Fler trygga vuxna i ungdomarnas vardag

I insamlingen Gemensamt ansvar 2022 lyfts särskilt ungdomar i åldern 15–19 år fram. Bland dem finns ett stort antal unga som varit tvungna till distansstudier och isolering eller upplevt ensamhet, ångest och till och med hopplöshet.

Kyrktjänst rf, som arrangerar insamlingen, har som samarbetspartner föreningen Lasten och nuorten keskus som utvecklar och utvidgar bland annat Saapas-verksamheten som sysslar med uppsökande ungdomsverksamhet.

Föreningens nyaste verksamhetsform KouluSaapas fokuserar på skolorna och byggs upp i samarbete med dem.

Skolungdomar på väg in på skolgården.
Bildtext För de flesta ungdomar är närundervisning och att få träffa skolkompisarna viktigt.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Med pengar från Gemensamt ansvar kan man engagera fler trygga vuxna till skolvardagen och rasterna. Dessutom kommer tidigare verksamheter som visat sig framgångsrika, Moottoripaja och Perheystävä, att etableras på nya orter.

Gemensamt för alla dessa verksamheter är att de bedrivs av trygga och pålitliga vuxna som vill hjälpa de unga med låg tröskel. Verksamheten är i synnerhet inriktad på att stödja de ungas psykiska hälsa med förebyggande insatser.

I u-länder har coronan lett till avbruten skolgången

I utvecklingsländerna tvingades barn tyvärr ofta avbryta sin skolgång på grund av coronan, då både den beredskap och utrustning som behövs för distansundervisning saknades.

Inom den internationella verksamheten är det Kyrkans Utlandshjälp som ser till att hjälpen når fram.

Kampanjexemplet nästa år är arbetet i Sydsudan. Landet håller fortfarande på att återhämta sig efter inbördeskriget, där våldsamheterna förorsakade den största flyktingkrisen i Afrika 2016.

Äiti pitää vauvaansa sylissä.
Bildtext Många kvinnor och barn och unga har flytt undan inrbördeskriget i Syd-Sudan.
Bild: Nic Bothma / EPA

Sammanlagt fyra miljoner människor – främst unga och kvinnor – lämnade sina hem, och hälften av dem flydde till grannländerna.

Den globala pandemin har förvärrat situationen för dem som redan tidigare hade det svårt, de mest utsatta familjerna har fått det ännu värre.

Som i så många andra utvecklingsländer stängdes skolorna också i Sydsudan och barn och unga tvingades avbryta sin skolgång.

Många minderåriga unga har varit tvungna att gifta sig eller börja arbeta för att familjerna ska klara den ansträngda ekonomin och kunna skaffa mat för dagen.

I Sydsudan stöds en trygg återgång till undervisningen för barn och unga bland annat genom att iståndsätta skolor och förbättra familjernas möjligheter att kunna arbeta och att skaffa sig mat.

Insamlingen Gemensamt ansvar börjar i i Yle Vega i Tongåvan fredagen den 4.2.2022 kl 19:20.