Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett år sedan militärkuppen i Myanmar – tysta protester på årsdagen, fortfarande ingen fred i sikte

Från 2022
Uppdaterad 01.02.2022 06:59.
Demonstration i Yangn.
Bildtext Militärjuntan har låtit gripa tusentals personer. De som protesterar mot styret riskerar långa fängelsestraff.
Bild: Lynn Bo Bo / EPA

I dag är det ett år sedan militärkuppen i Myanmar. I samband med kuppen fängslades landets civila ledare Aung San Suu Kyi och sedan dess har landet skakats av protester och våld – där hundratals civila har dödats.

Myanmars president Win Myin och andra politiker greps också i samband med kuppen.

Massiva protester bröt ut efter militärkuppen i fjol. Trots att protesterna i stort varit fredliga har militären inte dragit sig från att använda systematiskt och dödligt våld mot demonstranter.

Priset för oroligheterna är högt: Omkring 1 500 civila har hittills dödats av landets säkerhetsstyrkor, över 10 000 personer har gripits, ett okänt antal människor har torterats och försvunnit. Dessutom har över 400 000 människor tvingats lämna sina hem.

FN-utredare anser att militärjuntan kan ha gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten och krigsbrott.

Kvinna håller upp tre fingrar.
Bildtext Tre fingrar i luften – det är proteströrelsens tecken.
Bild: EPA

Aung San Suu Kyi dömd till flera fängelsedomar

Militärkuppen avsatte Aung San Suu Kyi och den återvalda regeringen strax innan de skulle börja sin andra mandatperiod.

I valet i november 2020 fick Aung San Suu Kyis parti NLD 80 procent av rösterna, i något av en skrällseger. Juntan anser för sin del att det förekom omfattande valfusk, och motiverar maktövertagandet med bland annat det.

Så här rapporterade vi om händelserna 1.2 2021:

Vad är det som händer i Myanmar och varför? Vi förklarar läget i fyra punkter - Spela upp på Arenan

Suu Kyi är nu själv fängslad anklagad för ett flertal brott. Hon dömdes till ytterligare ett fängelsestraff i början av januari.

Suu Kyi står åtalad för åtminstone ett dussintal brott, bland annat för valfusk och korruption, så hon har fler domar att vänta. Om hon skulle bli dömd på alla de här punkterna, så riskerar 76-åringen fängelsedomar på totalt över 100 år.

Demokratin i Myanmar

  • Demokratiska val är rätt nytt i Myanmar, val tilläts först från och med 2010 – och i de två senaste har Aung San Suu Kyis parti vunnit stort.

  • Myanmar blev självständigt från kolonialmakten Storbritannien år 1948.

  • År 1962 tog militären makten genom en kupp och styrde landet fram till 2010, då en demokratisering inleddes.

  • Aung San Suu Kyi och hennes parti hann styra landet i fem år innan hon avsattes.

  • Militärjuntans generaler har sagt sig ordna ett nytt val år 2023, utan att desto mer gå in på några detaljer.

Nya amerikanska sanktioner inför årsdagen

Dagen innan årsdagen meddelade USA att man inför sanktioner mot sju personer och två bolag med koppling till Myanmar.

Tre av dem är högtuppsatta tjänstemän, och sanktionerna införs med hänvisning till att de varit del av den "politiskt motiverade" rättsprocessen mot Aung San Suu Kyi.

Det gäller Myanmars högsta domstols chefsdomare, ordföranden för landets antikorruptionskommission och landets högsta åklagare.

Enligt USA:s utrikesministerium är sanktionerna del av ett samarbete med Storbritannien och Kanada.

Västländer med USA i spetsen har sedan tidigare infört hårda sanktioner mot militärjuntan, men det har visat sig att det inte är alldeles lätt att sätta tryck mot dess generaler som kontrollerar ekonomin.

Militären griper företagare "i förebyggande syfte" inför årsdagens planerade protester

Åtminstone 58 personer har gripits sedan förra veckan efter att, på sina Facebooksidor, ha skrivit att deras affärer och företag håller stängt på tisdag, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till en lokal, statligt tidning i Myanmar.

Militärjuntan har varnat för att alla som deltar i strejken – eller andra protester – riskerar att dömas på åtminstone fyra punkter, inklusive brott mot landets lag om bekämpning av terrorism där maxstraffet är livstids fängelse.

Protesten sammanfaller med det kinesiska nyåret, vilket kan skapa problem för kinesiska företagare som också vanligen brukar hålla stängt över högtiden.

I måndags arresterades tiotals människor i försök att hindra den nationella strejk som planerats till årsdagen.

Motståndare till militärstyret har utlyst en "tyst strejk" på tisdag, med målet att tömma gatorna i landets städer och byar genom att be människor stanna hemma. Företag har uppmanats att hålla stängt mellan 10 på morgonen och 16 på eftermiddagen.

I december ordnades också en tyst strejk, på dagen för mänskliga rättigheter.

Tidigare har också, utöver de tysta strejkerna, en annan teknik varit populär: Att gå ut och föra oväsen genom att tuta med bilens tuta och slå på kastruller och stekpannor.

Demonstration i Rangoon.
Bildtext Proteströrelsen har särskilt engagerat unga. Den här bilden är tagen under en demonstration i staden Rangoon.
Bild: Lynn Bo Bo / EPA

Militärjuntan väntade sig inte så skarpt motstånd

De prodemokratiska demonstrationerna har trots militärjuntans kraftåtgärder fortsatt sedan kuppen. Juntan hade inte väntat sig motstånd på den nivå som de facto uppkom.

– De första dagarna efter kuppen försökte de ge skenet av att allt var som vanligt, "business as usual", där generalerna nekade till att det skulle bli några större förändringar bortsett från avsättandet av Suu Kyi, säger Thomas Kean som är expert på Myanmar på tankesmedjan International Crisis Group till nyhetsbyrån AP.

Det visade sig ändå att "business as usual"-budskapet inte köptes, och protesterna fortsatte att spridas varpå juntan använde sig av allt blodigare metoder för att slå ner protesterna.

Många motsätter sig militärkuppen på grund av att de redan hunnit vänja sig vid ett representativt styre och den frihet den medfört, efter åratal av militärstyre.

Särskilt unga har engagerat sig i demonstrationerna, eftersom många anser att de varken har några familjer eller karriärer att förlora – utan ser snarare att deras framtid står på spel.

Sedan september har också det väpnade motståndet trappats upp, efter att en oppositionsallians som kallar sig NUG, National Unity Government, förklarade ett "folkets förvarskrig" mot juntan.

En ny motståndsrörelse, People's Defense Forces (PDF), har också tagit form sedan kuppen. Både NUG och PDF är terrorstämplade av juntan.

Att protesterna blev så stora har bland annat att göra med att de yngre generationerna har kunnat mobilisera sig tack vare telefoner och internet, en möjlighet deras äldre släktingar helt enkelt saknat.

Demonstration i Rangoon.
Bildtext I dagens läge är det lättare att organisera protester i och med internet.
Bild: Nyein Chan Naing / EPA

Samma metoder som mot rohingyerna

Militärjuntan har svarat på protesterna genom att använda sig av samma brutala metoder som de redan tidigare använt mot landets etniska minoriteter i gränsområden.

Till metoderna hör att skära av tillgången till nödvändiga resurser såsom mat och medicin, uppger Amnesty International. Nu handlar det om att juntan har utvidgat sin taktik till också sådana områden där den nya motståndsrörelsen är aktiv.

Bland annat FN anser att den gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten och folkmord. I december uppgav FN att möjligheten att ge humanitär hjälp är "kraftigt begränsad".

Värst drabbade är karen- och kachinfolken, samt rohingyerna.

Rohingyerna är en förföljd muslimsk minoritet, där över en miljon tvingats fly från Myanmar på grund av förtrycket mot dem. Många lever nu i överfyllda flyktingläger i grannlandet Bangladesh.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris år 1991 för sin fredliga kamp mot militärjuntan i Myanmar. Hennes anseende har sedermera försämrats på grund av hur rohingyerna behandlats.

År 2018 fråntogs hon Amnesty Internationals högsta fredspris, Ambassador of Conscience Award, och året innan det krävde över 400 000 personer runtom i världen att hon skulle fråntas Nobels fredspris.

Barn bland nerbrända hus.
Bildtext Över en miljon rohingyer lever i flyktingläger i Bangladesh. Den här bilden är tagen efter en brand i det överfulla lägret i staden Cox's Bazar.
Bild: Md Zakirul Mazed / AOP

Källor: AP, Reuters, AFP, FN, Amnesty International, Utrikespolitiska institutet