Succésyskonen, fixstjärnan och otursgubben – här är Finlands skidåkare i Peking
Finlands OS-trupp i längdskidåkning består av tretton åkare. Spetsen håller världsklass i form av syskonen Iivo och Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski, men bredden lämnar en del att önska. Framför allt på herrsidan.
Längdskidåkningen i Peking inleds på veckoslutet med tävlingar i skiathlon. Damernas skiathlon äger rum på lördag och herrarnas på söndag.
Här är den finländska skidtruppen i de 24:e olympiska vinterspelen:
Anne Kyllönen
34 år, Kainuun Hiihtoseura
Meriter: OS-stafettsilver 2014, nio gånger på prispallen i världscupen, tio individuella FM-guld
OS i Peking: Ställer upp i alla tävlingar hon får, vilket sannolikt innebär: sprint, skiathlon, 30 km och eventuellt 10 km och stafetten.
Anne Kyllönen har stått för skidvinterns stora finländska comeback. Hon kändes passé efter två tröga säsonger, men under den pågående världscupsäsongen har hon visat att hon fortfarande är att räkna med.
Efter förra vintern tappade Kyllönen sin plats i Finlands A-landslag, men hon kunde satsa vidare på hög nivå tack vare Ski Team Mäenpää som erbjöd henne en plats i sitt stall. Det innebar att hon kunde delta stallets i höghöjdsläger och satsa till fullo mot OS.
Anne Kyllönen älskar att tävla och är aktuell för de flesta tävlingarna i Peking. Hon går en hård kamp med Jasmi Joensuu om Finlands fjärde plats på den klassiska milen och en plats i stafettlaget.
Värt att minnas är att Anne Kyllönen varit nio gånger i topp tre i världscupen de senaste tio säsongerna. Av de aktiva finländska åkarna har endast Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen fler pallplaceringar.
Matias Strandvalls analys: Anne Kyllönen har en chans på placeringarna 8–15 på tio kilometer klassiskt, vilket är sträckan hon har de bästa möjligheterna att hävda sig i. Men frågan är om hon får åka det loppet.
Att hon tog sig till OS berättar allt om Anne Kyllönen. Jag minns från våra gemensamma år i landslaget att hon inte alltid fattade de klokaste besluten, men en sak kunde man räkna med: Hon ger aldrig upp.
Jasmin Kähärä
21 år, Vuokatti Ski Team Kainuu
Meriter: Tia i världscupsprinten i Davos i december, sexa i JVM-sprinten 2020, FM-silver i sprintstafett 2022.
OS i Peking: Sprint.
Jasmin Kähärä är en udda fågel inom finländsk längdskidåkning. Hon är nämligen en sprintspecialist som föredrar fristil.
Kähärä var inför säsongen en högoddsare att ta en plats i OS-truppen. Men då hon fick chansen att visa upp sitt kunnande i världscupen tog hon den. Hon plockade sin första världscuppoäng i och med 30:e platsen i fristilssprinten i Lillehammer och följde upp det med en 23:e plats i Davos och en 10:e plats i Dresden.
Kähärä har en mångsidig idrottsbakgrund att falla tillbaka på. Utöver längdskidåkning har hon sysslat med friidrott, fotboll och volleyboll.
Hennes mamma Catharina Svenlin är en av Finlands bästa volleybollspelare genom tiderna, medan hennes lillasyster Jessica Kähärä har vunnit FM-guld i höjdhopp.
Matias Strandvalls analys: En placering i topp femton i sprinten är möjlig. Hon har tagit sig en gång till semifinal i världscupen i vinter och det kan hon göra också i OS. En finalplats känns däremot som utopi.
Jasmi Joensuu
25 år, Vantaan Hiihtoseura
Meriter: VM-stafettbrons 2021, FM-guld på 10 km och sprintstafett 2022, tre gånger i topp tio i världscupsprintar.
OS i Peking: Sprint. Eventuellt 10 km och stafett.
Jasmi Joensuu fick sitt stora genombrott säsongen 2020/21. Högvattenmärket var stafettbronset i VM i Oberstdorf. Hon belönades med en plats i Finlands A-landslag efter sitt succéår.
Joensuu har bevisat i vinter att fjolåret inte var en engångsföreteelse. Hon har för första gången varit i topp tio världscupen och tillsammans med Jasmin Kähärä var hon snubblande nära en pallplats i sprintstafetten i Dresden.
Hon tog sitt första individuella FM-guld i januari då hon vann den klassiska milen i Imatra efter en suverän insats. Efteråt betonade hon att hon är mycket sugen på att få åka distanslopp i OS. Frågan är om det är hon eller Anne Kyllönen som får chansen på tio kilometer klassiskt och i stafetten?
Jasmi Joensuu var en duktig friidrottare som junior. Som 15-åring kastade hon spjut över 46 meter, men hon hade större fallenhet för längdskidåkning.
Matias Strandvalls analys: Sprint är hennes huvuddistans, men jag har svårt att se att hon skulle ta sig till final. Det är jättelänge sedan de senaste tävlingarna så det är svårt att säga om det är hon eller Anne Kyllönen som åker tio klassiskt och i stafetten.
Med tanke på FM i Imatra skulle jag ge stafettplatsen till Joensuu just nu, men den höga höjden spelar in. Jag tror det är klokast att avvakta och kolla hur Kyllönen klarar sig i skiathlon och Joensuu i sprinten.
En stafettsträcka är trots allt bara fem kilometer, så på låg höjd tror jag att Joensuu skulle vara ett starkare kort, men acklimatiseringen är en stor fråga. Kyllönen har laddat upp på hög höjd, medan Joensuu har varit hemma i Finland.
Katri Lylynperä
28 år, Vuokatti Ski Team Kainuu
Meriter: Åtta i VM-sprinten 2021, FM-sprintguld 2019 och 2022.
OS i Peking: Sprint.
Katri Lylynperä inledde säsongen urstarkt då hon tog sig ända till final i världscupssprinten i Ruka. Efter den femte platsen på hemmaplan gick det trögare i Lillehammer (36:e plats) och Davos (20:e plats).
Beseglade sin plats i OS tack vare en dominant insats i FM-sprinten i Imatra.
Lylynperä led av ryggbesvär under den förra OS-säsongen, vilket grusade hennes chanser att delta i spelen i Pyeongchang.
Höll i junioråren hög klass som orienterare men beslöt som 12-åring att satsa på skidåkning. Trots det tog hon ännu som tonåring en FM-medalj i orientering.
Matias Strandvalls analys: Damlagets starkaste kort i sprinten. Hon har möjligheter att nå final, men en medalj känns utom räckhåll. Också för henne kan den höga höjden vara problematisk.
Johanna Matintalo
25 år, Pöytyän Urheilijat
Meriter: VM-stafettbrons 2021, FM-sprintguld 2021, trea i världscupsprinten i Oberstdorf 2022, FM-guld i friidrott (800 meter) 2013.
OS i Peking: Aktuell för alla distanser, men är så mycket bättre på klassiskt att hon sannolikt tackar nej till sprinten.
Johanna Matintalo slog till redan under OS 2018 med två placeringar i topp 20. Det definitiva genombrottet in i världseliten har låtit vänta på sig, men den här vintern har hon varit närmare än någonsin förr.
Efter två säsonger som spolierades av skador och sjukdomar har hon den pågående säsongen plockat sina bästa världscupplaceringar i karriären då hon var trea i sprinten i Oberstdorf och fyra i sprinten i Ruka.
Matintalo axlar ett stort ansvar då hon sannolikt åker första etappen i stafetten.
Hon var en av Finlands största löpartalanger under mitten av 2010-talet. Som 16-åring vann hon FM-guld på 800 meter före Sara Kuivisto, som löpte nytt finländskt rekord på distansen under OS i Tokyo i somras.
Matias Strandvalls analys: Tio klassiskt är hennes bästa distans. Hon har goda chanser att placera sig bland de tio bästa. Hon är sannolikt första reserv i sprintstafetten bakom Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen. Damernas sprintstafett är, oberoende vilka som åker, en mycket potentiell finländsk medaljgren.
Kerttu Niskanen
32 år, Vieremän Koitto
Meriter: OS-stafettsilver och sprintstafettsilver 2014, VM-stafettbrons 2017 och 2019, tre världscupsegrar (senast i Lenzerheide i december).
OS i Peking: Aktuell för alla tävlingar utom individuell sprint.
För ett knappt år sedan satt Kerttu Niskanen och följde med VM i Oberstdorf med foten i paket. En stressfraktur i vadbenet hade satt stopp för hennes säsong. Hon var i praktiken tvungen att lära sig gå igen i våras och vägen tillbaka till världseliten kändes oerhört lång.
Nu är hon en av Finlands stora medaljhopp i Peking. Inte minst i sprintstafett och stafett, men också på tio kilometer klassiskt. Det visade hon med eftertryck under årets Tour de Ski då hon vann den klassiska milen i Lenzerheide och slutade på femte plats i totalen.
Matias Strandvalls analys: Kerttu Niskanen är ett medaljhopp på klassiska milen och i sprintstafett. Varför inte också på tremilen? Hon är en uthållighetsidrottare nästan utan like och tävlingar på hög höjd passar henne bra. Trots att hon är bättre på klassiskt så kan hon vara stark också på tremilen med fristil.
Juho Mikkonen, hennes make och tränare, har hittat rätt balans i träningsupplägget. Hon har dragit nytta av att han har avslutat sin karriär och kunnat vara med på alla träningspass.
Krista Pärmäkoski
31 år, Ikaalisten Urheilijat
Meriter: Elva stortävlingsmedaljer (bland annat tre individuella OS-medaljer 2018), juniorvärldsmästare 2010.
OS i Peking: Aktuell för alla tävlingar, men avstår sannolikt sprinten.
Finlands bästa damskidåkare de senaste åren är tillbaka på gammal god nivå. Efter den aningen svagare förra säsongen har Krista Pärmäkoski återgått till sitt normala träningsupplägg och hennes resultatnivå är tillbaka på gammal god nivå.
Pärmäkoski plockade inte mindre än tre individuella medaljer i OS i Pyeongchang. Den finländska skidåkningens fixstjärna är en medaljkandidat också i år. Konkurrensen känns emellertid snäppet tuffare än för fyra år sedan.
Matias Strandvalls analys: Vill hon åka alla distanser? Jag hoppas att hon deltar i allt utom sprinten. I alla de övriga loppen har hon medaljchans.
Ristomatti Hakola
30 år, Jämin Jänne
Meriter: VM-silver i sprintstafett 2021, sexa i OS-sprinten 2018 och VM-sprinten 2017.
OS i Peking: 15 km klassiskt, sprintstafett och stafett. Eventuellt också femmilen.
Finlands mest otursförföljda åkare har gått en kamp mot klockan sedan han bröt ett revben i samband med världscupen i Ruka. En Hakola i fullgod form är en förutsättning ifall de finländska medaljdrömmarna i sprintstafett och stafett ska blir verklighet.
De senaste tecknen är positiva. Hakola vann FM-guld i överlägsen stil på 15 kilometer klassiskt och har gett optimistiska utlåtanden på sistone. Han kommer inte att ställa upp i skiathlon eller sprint, trots att han var finalist i OS i Pyeongchang.
Ristomatti Hakolas mångsidighet är väldokumenterad. Han har vunnit FM-guld på fem olika distanser och i junioråren har han plockat FM-medaljer i såväl skidskytte, orientering som boboll.
Matias Strandvalls analys: Hakola är det finländska herrlagets näst starkaste kort. Det kortet är visserligen ganska osäkert men jag tror att han kommer att vara på hugget.
Jag ser inga andra alternativ än att Hakola och Iivo Niskanen åker i sprintstafetten, som är en möjlig blåvit medaljgren.
Hans stakning, som är en av hans starkaste egenskaper, har tagit stryk på grund av revbensbrottet men jag tror han har återhämtat sig. Det såg bra ut under FM i Imatra. OS-banorna borde passa hans egenskaper väl.
Perttu Hyvärinen
30 år, Puijon Hiihtoseura
Meriter: Två JVM-brons 2011, två gånger topp sex i världscupen, FM-guld på 15 km 2020
OS i Peking: Åker distansloppen och i stafetten.
Iivo Niskanens goda vän sviker inte, men glänser inte heller särdeles ofta. Perttu Hyvärinen verkade ha tagit ett stort kliv uppåt på utvecklingskurvan vintern 2019/20, men har inte lyckats komma upp till samma nivå sedan dess.
Visade livstecken under Tour de Ski vid årsskiftet och för de finländska medaljförhoppningarna i stafett vore det ytterst välkommet om hans form skulle ha stigit ytterligare sedan dess.
Matias Strandvalls analys: Jag hade hoppats att han skulle ha presterat bättre under genrepet som var finska cupen i Vanda. Han är en rutinerad åkare, vilket är bra med tanke på både stafetten och tävlingar på hög höjd. I de individuella tävlingarna kan han nå placeringar bland de 20 främsta.
Remi Lindholm
24 år, Imatran Urheilijat
Meriter: Tre gånger på världscuppoäng i vinter.
OS i Peking: Skiathlon, 15 km och 50 km. Eventuellt också stafetten.
Vinterns komet på den finländska skidhimlen. Remi Lindholm har tränat stenhårt i många år och har fått utdelning för sitt slit i vinter.
Lindholm är en av de mest överraskande idrottarna i hela den finländska OS-truppen. Hans bästa placering i en FM-tävling är en 15:e plats.
Insatserna under årets världscup gav honom en plats i OS-laget och med tanke på att Finland endast har sex herråkare i Peking så kommer han sannolikt att åka samtliga individuella distanslopp.
Om han inte åker på motgångar i Kina så blir han i och med skiathlon-tävlingen första finländare att delta i både ungdoms-OS och OS. Katri Lylynperä kommer att stå för samma bedrift då hon gör sin OS-debut i Peking.
Matias Strandvalls analys: Jag tror att femmilen är hans bästa sträcka. Kampen om den fjärde platsen i stafettlaget står mellan honom och Joni Mäki.
Joni Mäki
27 år, Pohti Ski Team
Meriter: VM-silver i sprintstafett 2021, sexa i världscupsprinten i Ruka 2021, FM-guld i sprint 2020 och 2022.
OS i Peking: Sprint och eventuellt sprintstafett och stafett.
Joni Mäki har redan i några år varit Finlands snabbaste man på skidor. I längdskidåkning då, förstås. Han har emellertid haft svårt att få till det i heatåkningen i världscuptävlingar. Det har brustit i endera uthålligheten eller det taktiska spelsinnet. Eller både och.
Mäki har jobbat hårt för att bli en gedigen allroundåkare, men han gjorde ett trendbrott under senaste träningssäsong. Då satsade han det mesta krutet på fristilssprint för att vara så vass som möjligt i Peking. Världscupöppningen i Ruka var mycket hoppingivande då han för första gången i karriären avancerade till en sprintfinal.
Dessvärre insjuknade han kort därefter och följden var att formen störtdök. Hans takter under FM-veckoslutet i Imatra var fortfarande småsvajiga, så han anländer till OS som ett stort frågetecken.
Matias Strandvalls analys: Han har egenskaper som kan föra honom ända till toppen. Uppladdningen med sjukdomar och väldigt få tävlingar har inte varit optimal men jag tror att han nå semifinal i sprinten. Men en finalplats känns osannolik i den form han har visat upp.
Vi ska minnas att han är en stor och muskulös åkare. Hur klarar han av att anpassa sig till tävlingar på hög höjd?
Iivo Niskanen
29 år, Puijon Hiihtoseura
Meriter: OS-guld på 50 km 2018, OS-guld i sprintstafett 2014, VM-guld på 15 km 2017, sju världscupsegrar (senast i Lenzerheide i december).
OS i Peking: Alla distanser utom individuell sprint.
Boka redan in fredagsförmiddagen den 11 februari. En större möjlighet till ett finländskt OS-guld i Peking lär finländska idrottsvänner inte uppleva under spelens gång. Iivo Niskanen är den stora förhandsfavoriten till OS-guldet på herrarnas 15 kilometer klassiskt.
Niskanen kan ta steget in bland finländska OS-legendarer i Peking. Endast 13 längdskidåkare har tagit medalj i tre olympiska spel, varav Veikko Hakulinen är den enda finländaren. Utöver Hakulinen är Paavo Nurmi och Pertti Karppinen de enda finländarna som tagit guld i tre olika OS.
Iivo Niskanen har de senaste åren experimenterat en del med sin träning och satsat bland annat på att bli bättre på fristil. Sedan förra säsongen har han emellertid fokuserat på klassisk teknik och återgått till gamla beprövade metoder. Resultatet har varit extremt lyckat – han har vunnit världscupsäsongens båda 15 kilometers lopp med intervallstart i suverän stil.
Matias Strandvalls analys: Jag hoppas att han har satt ens lite krut på skejttekniken. Då har han goda chanser också på den inledande skiathlontävlingen. Han är såpass stark i klassiskt att han kan spränga fältet under första halvan. På femton klassiskt och i sprintstafetten är han sylvass.
Lauri Vuorinen
27 år, Ski Team 105
Meriter: FM-sprintguld 2021, femma i världscupsprinten i Lillehammer i december, JVM-sprintfinalist 2014 och 2015.
OS i Peking: Sprint.
Johanna Matintalos sambo var en av de fyra första finländska åkarna att vika sig en plats i OS-planet. Femte platsen i fristilssprinten i Lillehammer övertygade ledningen för Finlands olympiska kommitté.
Vuorinen har dessvärre inte lyckats ta sig vidare från kvartsfinal i världscupen sedan dess.
Han gjorde sin OS-debut i Pyeongchang då han placerade sig på 29:e plats i sprinten. En plats i semifinal finns inom räckhåll i Peking.
Lauri Vuorinen kommer från en skidåkarfamilj. Föräldrarna Tomi och Erja höll god nationell klass på 1980- och 1990-talet, medan bröderna Lassi och Leevi tävlar på nationell nivå för närvarande.
Matias Strandvalls analys: Det är synd att så många tävlingar har blivit inhiberade. Han är i mina papper ett ganska osäkert kort. Han imponerade inte alls i finska cupen i Vanda för ett par veckor sedan. Precis som Joni Mäki är en semifinalplats möjlig, men tyvärr tror jag inte att det blir mer än så.