Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny svenskspråkig ungdomsgård öppnar i Åbo senast i mars – staden undertecknade tvåårigt kontrakt med förening

Från 2022
Landsbygdens hus på Humlegårdsgatan i Åbo
Bildtext Den nya svenskspråkiga ungdomsgården i Åbo kommer att finnas på adressen Humlegårdsgatan 7. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Personalbrist har lett till att Åbo stad inte kunnat erbjuda ungdomsgårdsverksamhet på svenska. Nu tar föreningen Valo-Valmennusyhdistys över verksamheten.

En ny svenskspråkig ungdomsgård kommer att öppna i Åbo senast i början av mars, meddelar Åbo stad. Den svenskspråkiga ungdomsgården kommer att finnas på adressen Humlegårdsgatan 7.

Det är föreningen Valo-Valmennusyhdistys som kommer att driva verksamheten. Åbo stads ungdomsservice och föreningen har undertecknat ett tvåårigt avtal om att arrangera svenskspråkig ungdomsgårdsverksamhet i Åbo. Avtalet gäller för åren 2022–2023.

Enligt staden kommer den svenskspråkiga ungdomsgården att vara öppen 3–4 dagar i veckan. Planen är att två ungdomsarbetare kommer att arbeta vid ungdomsgården. Verksamheten riktar sig i första hand till unga i åldern 9–18 år.

Tidigare har Åbo stad själv arrangerat svenskspråkig ungdomsgårdsverksamhet i lokalen Vimma. Stadens ungdomsservice har dock haft brist på svenskspråkig personal och ungdomsgården har varit stängd under hösten.

Nu har staden i stället valt att köpa den svenskspråkiga ungdomsgårdsverksamheten av Valo-Valmennusyhdistys. Enligt staden uppgår den totala kostnaden för tvåårsperioden till 400 000 euro.

Yle Åboland rapporterade om avtalet mellan Åbo stad och Valo-Valmennusyhdistys i lördags. Då hade staden ännu inte meddelat när den nya ungdomsgården öppnar.

Diskussion om artikeln