Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA söker alternativa energirutter för Europa – en rysk attack mot Ukraina kan leda till energikris

En arbetare går framför flera gasledningar.
Bildtext Kompressorstationen Mallnow i Tyskland tar emot den ryska gasen.
Bild: EPA/All Over Press

President Biden tog på måndagskvällen emot Qatars ledare för diskussioner om bland annat naturgasleveranser till Europa. Den tilltagande spänningen mellan Ryssland och Natoländerna har ökat risken för en energikris mitt i den europeiska vintern.

Även om många europeiska länder under de senaste åren har försökt minska sitt beroende av rysk energi, kommer en dryg tredjedel av den europeiska naturgasen fortfarande från Ryssland.

Om den pågående krisen mellan Ryssland och Natoländerna om Ukraina resulterar i en rysk attack, kommer det å sin sida att leda till amerikanska och europeiska sanktioner mot Ryssland.

Det skulle i sin tur sannolikt strypa energiflödet från Ryssland. Och leda till höjda priser och en potentiell energikris mitt i den europeiska vintern då efterfrågan på naturgas är som störst.

Jakten på alternativa energiproducenter

Därför har blickarna nu riktats mot Qatar, som är en av världens största exportörer av flytande naturgas (LNG). Men förväntningarna på en snabb lösning dämpas av att emiratet redan producerar LNG till full kapacitet. Det har på förhand närmast varit fråga om Doha tillfälligt kunde omdirigera en del av sin Asien-export till Europa, men det kräver tid och det kommer de långvariga asiatiska kunderna definitivt att kräva kompensation för.

Emiren av Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani fick ett varmt mottagande av president Joe Biden i Vita huset på måndagen.
Bildtext Emiren av Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani fick ett varmt mottagande av president Joe Biden i Vita huset på måndagen.
Bild: Lehtikuva

Qatars ledare shejk Tamim bin Hamad al-Thani var den första Gulfledare som togs emot av Biden i Vita Huset.

Biden utsåg Qatar till en av USA:s centrala allierade utanför Nato. En ära som getts 17 länder tidigare. Enligt en anonym källa i Vita huset som nyhetsbyrån AP talade med så var den här symboliska gesten inte knuten till diskussionerna om gasleveranser till Europa, utan snarare ett tack för olika former av hjälp i Mellanöstern och Afghanistan.

Vad gäller diskussionen om gasleveranserna mellan emiren av Qatar och president Biden, så rapporterades inte om några konkreta resultat. Qatars utrikesminister shejk Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani underströk efter mötet att "globala energifrågor" kräver långsiktiga, kollektiva åtgärder och att det inte finns några snabba lösningar på dem.

USA har också varit noga med att påpeka att man förhandlar med ett flertal energiproducenter runt om i världen.

– Vi vill veta om de är kapabla och villiga att tillfälligt öka produktionen och fördela volymerna till köpare i Europa, konstaterade Vita Huset presstaleskvinna Jen Psaki under en presskonferens förra veckan, och nämnde att man också försöker hitta producenter i Nordafrika, Asien och USA.

Biden och von der Leyen i gemensamt uttalande

Även om förhandlingarna med alternativa energiproducenter har pågått redan en tid så fick samarbetet mellan USA och EU formella ramar i fredags när president Joe Biden och EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen lovade att samarbeta för att trygga den europeiska energiförsörjningen.

Situationen ses så allvarlig att också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg påpekade att Europa måste ha en större spridning av sin energiförsörjning.

Karta, Gasens väg till Europa.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Tysklands planer går om intet?

Det upptrappade läget i Europa har ur energisynpunkt varit problematiskt också för EU:s ekonomiska motor Tyskland.

Landet har beslutat att avveckla kärnkraften och i väntan på att sol- och vindkraftssatsningarna blir tillräckligt kraftfulla, har man förlitat sig på naturgas.

Och det är Ryssland som står för 55 procent av naturgasen i Tyskland.

Den omtvistade naturgasledningen Nordstream 2 är klar för användning men fortfarande utan det tillstånd som krävs.

Den skulle ha fördubblat den ryska gasexporten till Tyskland, men torde nu bli en del av sanktionsmetoderna mot Moskva.