Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ordkrig mellan Ryssland och USA när FN:s säkerhetsråd möttes

Från 2022
FN:s säkerhetsråd möttes i New York.
Bildtext FN:s säkerhetsråd möttes i New York.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA och Ryssland anklagade varandra för att eskalera spänningarna i Ukraina när säkerhetsrådet för första gången i en öppen session diskuterade krisen.

Spänningarna hängde i luften från första början.

USA hade sammankallat till möte som Ryssland kallade "provokativt" och försökte stoppa från att äga rum, utan att lyckas. Mötet var första öppna sessionen där samtliga parter i krisen talade offentligt.

Ryssland anklagade USA och väst för att "piska upp spänningarna och provocera fram en eskalering" i Ukraina.

– Ni vill att det ska ske, ni väntar på att det ska ske, som om ni skulle vilja gå från ord till handling, sade Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia och riktade orden till sin amerikanska motpart, USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.

– Situationen som Europa står för är farlig och akut, sade Thomas-Greenfield i sitt öppningsanförande och tillade att Rysslands agerande representerar ett "angrepp på FN-stadgans grundtanke".

USA har anklagat Ryssland för att äventyra fred och säkerhet genom att mobilisera upp till hundratusen soldater vid Ukrainas gräns. Thomas-Greenfield beskrev truppmobiliseringen som den största i Europa på decennier och tillade att Ryssland också utfört cyberattacker och spridit desinformation.

Vita huset kommenterade mötet i pressmeddelande – Blinken och Lavrov samtalar på tisdag

Säkerhetsrådets vidtog inga åtgärder vid mötet, vilket inte var en överraskning. USA:s FN-ambassadör Thomas-Greenfield sade efteråt att Ryssland "inte gav det svar vi hoppades på".

Bidenadministrationen anser såg ändå mötet som en viktig arena för att visa upp en enad front mot Ryssland från USA och dess allierade.

– Om Ryssland uppriktigt vill ta itu med säkerhetshotet genom en dialog, så är USA och våra allierade redo att gå vidare i god anda, kommenterade USA:s president Joe Biden i ett pressmeddelande från Vita huset.

– Om Ryssland i sin tur vänder diplomatin ryggen och angriper Ukraina, så bär Ryssland ansvaret och kommer att möta snabba och allvarliga konsekvenser, enligt pressmeddelandet.

USA har hotat med att vidta kraftfulla ekonomiska och tekniska sanktioner mot Ryssland ifall landet invaderar Ukraina.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken väntas ha ett telefonsamtal med sin ryska motpart, utrikesminister Sergej Lavrov på tisdag.

Källor: un.org, The New York Times, AP, Reuters.