Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Regeringen får ris för sin coronahantering – och andra nyheter att ha koll på i dag

Uppdaterad 01.02.2022 07:17.
Personer i skyddsutrustning städar en biosalong. De tvättar stolar.
Bildtext Besluten om hur strikta coronarestriktioner vi har vilar på svag grund, enligt kritiken från statsvetare och rättslärda.
Bild: Majority World CIC / Alamy/All Over Press

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här morgonen.

"Varför lyssnar regeringen inte på THL?"

Finlands coronahantering möter kritik från statsvetare och rättslärda. Kritiken gäller bland annat att regeringen och hälsomyndigheten Institutet för hälsa och välfärd THL har så olika budskap.

– Det är väldigt allvarligt att regeringen inte lyssnar på THL, vars bedömning man borde lita på. Social- och hälsovårdsministeriet försöker styra THL så att de får som de vill, säger Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

Han är kritisk till beslutsordningen kring restriktionerna och säger att pandemihanteringen är politisk i allra högsta grad.

– Besluten om hur mycket samhället ska stängas ner eller öppnas upp vilar nu på en väldigt svag grund, menar också rättslärda Pauli Rautiainen. Han är expert på grundlag och mänskliga rättigheter och är kritisk till lagenligheten i coronabesluten och hur lätt de accepteras.

Ny månad, nya coronabestämmelser

I dag den första februari träder en del nya beslut om coronan i kraft.

Matrestaurangers coronarestriktioner lättas upp från och med i dag. Öppethållningen förlängs så att restaurangerna får vara öppna fram till klockan 21 och servera alkohol fram till klockan 20.

Från och med den första februari gäller också bestämmelsen om att vårdare måste vara coronavaccinerade eller immuna genom att ha tillfrisknat från covid-19. Vårdare som är i kontakt med patienter och som inte tagit vaccin kan flyttas till andra uppgifter, men de kan inte avskedas.

Här kan du läsa de senaste uppdateringarna om coronan.

Svår brist på psykiatrer, särskilt svenskspråkiga

Många i Svenskfinland kämpar för sin rätt till psykiatrisk vård på svenska. Vi har träffat en av dem, 25-åriga Anja, som berättar att hon varken har psykiater eller vårdare.

Anja Viljanen-Willén med sina två rescuehundar, som hon kallar dem.
Bildtext Anja Viljanen-Willén kämpar för att få psykoterapi på svenska.
Bild: privat

Köerna inom psykiatrin är långa överlag i hela landet och i Egentliga Finland snuddar de vid vad som är gränsen enligt vårdgarantin.

För få läkare specialiserar sig inom psykiatrin. Det här är en av de viktigaste orsakerna till att köerna till de psykiatriska vårdtjänsterna växer, och har gjort det redan länge.

Europa vänder sig till Qatar för att trygga energin

Den tilltagande spänningen mellan Ryssland och Natoländerna har ökat risken för en energikris mitt i den europeiska vintern, eftersom en dryg tredjedel av den europeiska naturgasen kommer från Ryssland.

Om den pågående krisen leder till amerikanska och europeiska sanktioner mot Ryssland, skulle Ryssland sannolikt strypa energiflödet till Europa.

Dets skulle leda till ytterligare höjda energipriser här, mitt i vintern.

Därför har blickarna nu riktats mot Qatar, som är en av världens största exportörer av flytande naturgas (LNG). USA:s president Joe Biden tog på måndagskvällen emot Qatars ledare för diskussioner om bland annat naturgasleveranser till Europa.

Ett år sedan kuppen i Myanmar – problemen kvarstår

I dag är det ett år sedan militärkuppen i Myanmar, då landets civila ledare Aung San Suu Kyi fängslades. Sedan dess har landet skakats av protester och våld – där hundratals civila har dödats.

Trots att protesterna i stort varit fredliga har militären inte dragit sig från att använda systematiskt och dödligt våld mot demonstranter.

Priset för oroligheterna är högt: Omkring 1 500 civila har hittills dödats av landets säkerhetsstyrkor, nästan 8 800 personer har gripits, ett okänt antal människor har torterats och försvunnit. Dessutom har 300 000 människor tvingats lämna sina hem.

Kvinna håller upp tre fingrar.
Bildtext Tre fingrar i luften är proteströrelsens tecken.
Bild: EPA

Väder

På många håll lätt snöfall, men i väster lokalt klart och uppehåll. Temperaturen är -5 till -12 grader, på klara områden ner till -20 grader. I Lappland till och med -30 grader.

Svag till måttlig vind mellan nord och ost.