Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag vill leva mitt liv fullt ut varje dag" – 55-åriga Agneta "Anki" Honkala känner sig som 25 och är inte rädd för att sticka ut

Från 2022
Uppdaterad 01.02.2022 18:02.
Fitnessidrottaren Agneta Honkala tränar på gym.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Alla borde hitta något de brinner för. Något som ger glädje och hjälper en ladda batterierna. Det är Anki Honkalas budskap. För någon kan det vara inredning, handarbete eller trädgårdsskötsel. För henne är det träning på gymmet.

Efter två finländska mästerskap i bodybuilding och två år som proffsgladiatorn Cobra på finländsk tv i början av 90-talet, drog Agneta Honkala sig tillbaka. Då hon nästan trettio år senare och äldre gjorde comeback, insåg hon snart att kvinnor över femtio helst ska hålla låg profil.

– Jag har nog fått höra att folk pratar om mig, men ingen vågar förstås säga något face to face, berättar Honkala med ett leende på läpparna.

Då hon förekommit i tidningsartiklar har hon med stor behållning läst de anonyma kommentarerna på nätet. Det är kul att se vad folk hittar på.

– I kommentarsdelen florerar påhittiga, negativa kommentarer gällande hur jag ser ut och vad jag håller på med. Men skulle jag inte tåla kommentarerna, skulle jag knappast välja en gren där jag ställer mig upp i en minimal bikini inför tv-kameror och publik. Jag vet att det väcker åsikter och det är helt okej.

Att sitta hemma och vänta på pensionering och barnbarn är inte för henne.

Se Sportliv om fitnessidrottaren Agneta Honkala:

Agneta Honkala, 55, struntar i kommentarerna - poserar stolt i minimal bikini - Spela upp på Arenan

"Orättvisor triggar igång mig"

Trots att den Vasabördiga korsholmaren inte går omkring och funderar på sin ålder och åldrandet i sig, har hon efter sin comeback för tre år sen blivit något av en taleskvinna för jämlikhet inom fitnessvärlden.

Då hon skulle välja sin nya tävlingsgren, valde hon Women's Physique för att den låg närmast bodybuilding som hon tävlade i för trettio år sen.

– Orättvisor triggar verkligen igång mig. I Women's Physique fanns det inga veteranklasser innan jag lyfte katten på bordet. Det är klart att huden på en 50- eller 55-åring inte kan vara lika slät och elastisk som på en 25-åring, men ändå bedöms huden som ett av kriterierna – också i veteranklassen.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala pudras.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Tack vare sitt engagemang lyckades hon få en klass för 35-åringar inrättad, men hon var fortfarande upp till tjugo år äldre än de kvinnor hon tävlade mot. I de övriga fitnessgrenarna finns det i dag klasser för kvinnor över 40 och 45, men inte för 50- och 60-åringar som på herrsidan.

– Där skulle det finnas något att jobba vidare på, säger Honkala bestämt.

Grenbyte inspirerar

Efter tre år och bland annat två veteran-VM i Women's Physique kommer Anki Honkala i år att byta gren. Debuten i Wellness fitness är planerad till hösten.

Det kräver naturligtvis mycket jobb, då framtoningen ska vara en annan, men det är kul att ha ett mål att jobba mot.

Även i Wellness fitness ska muskelmassan vara rätt stor, men fettprocenten får inte vara lika låg som i Women's Physique och inga tydliga blodådror får synas. Man ska se kvinnlig ut, med fokus på ben, rumpa och midja. Hela looken bedöms, även frisyr och smink. Och celluliter är bannlysta.

Fitnessidrottaren Agneta "Anki" Honkala i helfigur.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Då Sportliv träffar Honkala i Vasa i mitten av december är det flera månader till nästa tävling, vilket enligt henne syns. Hon ligger cirka fyra kilo över sin tävlingsvikt och slutfinishen saknas. Då vätskemängden i kroppen tas ner, framträder musklerna på ett helt annat sätt.

– Om jag skulle stå helnäck framför spegeln nu, skulle jag kanske tänka usch, nej, blä, då jag vet hur jag kan se ut i tävlingsform. Men i gymmet i träningskläder eller till vardags har jag aldrig ogillat det jag sett i spegeln.

Gladiatorcobran

På Instagram går Anki Honkala under namnet Gladiatorcobra. Hennes konto var ursprungligen tänkt som en bilddagbok för henne själv, där hon över tid kunde följa med sina framsteg, se hur kroppen förändrades till följd av träningen.

Under åren i skymundan hade hon ändå tränat regelbundet. Däremot hade hon inte beaktat kosten så som en fitnessidrottare ska göra. Då hon började äta vettigt och målmedvetet visade det sig att det i själva verket var lättare att få ner fettprocenten än då hon var yngre.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala dricker vatten under gymträning.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Det att hon kunde se synliga resultat ganska omgående gav enorm motivation och längs vägen har hon fått många följare bland kvinnor i hennes egen ålder – som inspirerar, motiverar och peppar varandra.

– Om det att en dam i min ålder ställer sig upp och blir filmad och fotograferad i bikini sparkar igång någon och ger modet att dels våga visa sig i bikini, dels börja träna, så är det ju toppen!

Fitnessidrottaren Agneta Honkala poserar i tävlingsbikini.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Civil-Anki stöder fitness-Anki

I det civila jobbar Anki Honkala som ledningsassistent inom specialsjukvårdens förvaltning i Vasa. Där får hon utlopp för sin andra sida. Hon får jobba självständigt, fatta snabba beslut, skriva och översätta inlägg och texter.

Förmågan att uttrycka sig i tal och skrift har hon haft stor nytta av då hon kämpat för att komma åt orättvisor inom fitnessporten. Förutom frågan om åldersklasser är bedömningskriterierna ett ämne hon går igång på. De är alltför flummiga och slutresultatet baserar sig enligt henne alltför ofta på tycke och smak.

– Då jag bett om feedback för att få veta vad jag borde förbättra till nästa gång, har jag till exempel fått höra att jag inte var det som domarna ville se på scenen idag. Man vill ju få något konkret, säger hon irriterat: att fettprocenten var för hög, låren för stora eller midjan för bred. Bedömningskriterier ska vara vattentäta.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala i ett vintrigt Korsholm.
Bild: Marianne Nyman / Yle

"Man måste våga stå upp för de svaga"

I det privata är Anki gift med gamla gladiatorkollegan Timo "Turbo" Honkala. Tillsammans har de döttrarna Victoria och Jennifer, men ingen av flickorna har lockats av fitnessvärlden. Victoria tränar på gym och löper, medan Jennifer spelar fotboll i Vasa IFK i division ett.

– Det jag velat ge vidare till flickorna är att inte vika sig för orättvisor, att man måste våga stå upp för de svaga som inte själva vågar stå på sig. Som kvinna är det inte alltid självklart att sticka ut hakan, jag hoppas de fått det av mig.

Hemma är mamma Anki ändå den som plockar fram symaskinen och vid behov fixar och syr om döttrarnas loppisfynd. Och hjälper till med språkliga formuleringar då deadlinen för en essä närmar sig. Men det pyr ofta under ytan.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala med döttrarna Victoria och Jennifer.
Bildtext Anki Honkala med döttrarna Victoria och Jennifer.
Bild: Marianne Nyman / Yle

– Hon är otroligt envis, berättar Victoria och Jennifer med en mun. Hon vill motbevisa alla som säger att hon inte kan göra något och så gör hon det.

Fotbollsspelaren Jennifer kan inte tänka sig mamma i en lagsport och får medhåll av storasyster.

– Jag tycker det syns också i många andra sammanhang att hon är individualistisk, står för sitt eget och inte smälter in eller är som man förväntas vara, säger Victoria.

– Hon är extrovert och tycker om att synas och höras, fortsätter Jennifer. Det passar ju bra i fitnessvärlden, liksom det att hon bryr sig om sitt utseende – och inte bara på scen.

Fokus på ytan

– Många skulle säkert säga att jag är ganska fåfäng, erkänner Anki. På något sätt lyfter det ju ens egen självkänsla om man vet att man ser bra ut.

Enligt henne syns det på en människa om man är nöjd och stolt över hur man ser ut eller om man går omkring och är missnöjd. Den atmosfär man sprider runt omkring sig hänger väldigt mycket ihop med hur man känner sig själv.

– För nån kan det vara viktigt att vara sminkad för att känna sig bra, för nån annan kan det vara viktigt att ha en hög examen för att känna sig stolt över sig själv. Det är individuellt, för mig är det väldigt mycket yta som det fokuserar på.

Fitnessidrottaren Agneta Honkala i tävlingsbikini.
Bild: Marianne Nyman / Yle

En rolig bonus har grenvalet också bjudit på.

– Jag bär ju mitt tävlingsresultat fullt synligt hela tiden. Om jag vunnit finska mästerskapet i bodybuilding eller en fitnessgren och klär mig i lite tajtare kläder, syns det väldigt tydligt vilken gren jag sysslar med. På en bowlare eller bågskytt syns det inte lika bra. De går sällan omkring med bowlingklotet eller pilbågen på stan, skrattar hon.

Men tillbaka till frågan om hur vi väljer att leva våra liv.

– Vi lever bara en gång och jag vill leva mitt liv fullt ut varje dag, säger Anki och rekommenderar alla andra att göra det samma.

Det att hon valt att göra något som får henne att sticka ut är inget hon ångrar. Anonyma kommentarer på sociala medier bekommer henne inte.

– Tävlandet och allt som hör därtill är ju bara en liten del av paketet. Till 99 procent handlar det om ensam träning på gymmet. Där laddar jag mina batterier och tömmer hjärnan från jobbsaker. Det är alltid hälsosamt att röra på sig, men det finns ingenting som säger att man måste ta det till tävlingsnivå.

Diskussion om artikeln