Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hall för skejtboarding, bmx- och sparkcyklar samt ungdomsband sökes i Borgå – lokal förening beredd att sköta verksamheten

Från 2022
Ett skejtbräde.
Bildtext Borgå försöker väcka intresset för skejtboarding med hall som komplement till parkerna. Arkivbild.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Borgås ungdomstjänster letar fortfarande efter lämpliga övningslokaler för ungdomarnas bandverksamhet. Kultur- och fritidssidan hjälper samtidigt till med att hitta en passlig lokal för skejtboarding.

– Vi har en diskrepans i det att hyreskontraktet sades upp för bandlokalerna och vi nu letar efter sådana. Det finns heller inte en skejthall i Borgå och nu skulle det vara möjligt att slå två flugor i en smäll, säger kultur- och fritidsdirektör Anders Lindholm-Ahlefelt.

Det här är möjligt efter att stadsfullmäktige i november beviljade ett preliminärt anslag för 2022 på sammanlagt 150 000 euro för en hall och ny träningslokal.

Summan ska täcka hyreskostnader och investeringar, det vill säga att kunna bygga det som behövs för fritidssysselsättningarna.

Staden har alltså inga avsikter att bygga en ny innehall, utan söker en lämplig lokal i Borgå centrum.

– Vi söker befintliga hallar som lämpar sig för verksamheten. Jag vill ännu inte säga var för vi måste se om pengarna räcker till och vi är mitt i diskussionerna med eventuella hyresvärdar, säger Lindholm-Ahlefelt.

På stadens webbplats uppger ungdomstjänsternas chef Nina Jorkama att de erbjudits lokaler i Hattula och Östermalm.

En innehall för alla intresserade

Det staden söker är en hall som lämpar sig för att åka skejtboard, sparkcykel, även kallad skoter eller kickbike, och bmx-cykel.

– Närmast handlar det om att få en fungerande hall för barn och ungdomar och kanske lite äldre också så att de har ett ställe att vara på när det är slaskigt och snöigt, säger Lindholm-Ahlefelt.

En glad kostymklädd man i 40-års åldern.
Bildtext Anders Lindholm-Ahlefelt hoppas att verksamheten kan komma i gång senast till hösten. Arkivbild.
Bild: YLE/Nina Sederlöf

Han sticker inte under stol med att skejtboard är en olympisk gren, och att skejtboardparken i Pepotgropen fyller de mest krävande skejtarnas önskemål.

Kapaciteten att bygga en anläggning som fyller internationella tävlingskrav finns inte nu, men kanske i framtiden.

– Det här hänger ihop med Kokonområdets framtid. Nu söker vi en tillfällig lösning tills vi vet vad som händer sen. Det är också en del av planen att det i framtiden möjligen finns en skejthall i Kokon som uppfyller vissa mått, men många politiska beslut måste fattas före det, säger Lindholm-Ahlefelt.

Lokal skejtförening med i planeringen

I planeringsgruppen för innehallen sitter också föreningen Porvoon Asfaltti-ihottuma, representerad av ordförande Kai Ahola.

Porvoon Asfaltti-ihottuma har också varit med i planeringen av de skejtboardparker som finns i Borgå.

– Det har inte funnits hall på länge, så egentligen är vi bara nöjda över att få någonting alls, men det här verkar bra, säger Ahola.

Den idella föreningen riktade ursprungligen in sig på bara skejtboard, men jobbar nu med att förbättra Borgåbors möjligheter att utöva olika grenar i skejtparkerna.

Föreningen har legat lågt under pandemin och har för tillfället ett tiotal aktiva medlemmar, bland annat den finländske mästaren Benjamin Blom.

Bildtext Benjamin Blom pratade varmt för en innehall för skejtboard och bmx-cykling i Borgå redan 2013. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Föreningen riktar sin verksamhet i första hand till Borgåbor men Ahola uppskattar att det finns tusentals östnylänningar som ägnar sig åt någon av dessa hobbyer.

– Det är lite svårt att säga när det är en friare hobby. Man behöver inte vara i något register, men det är populärt.

Vilka önskemål har eller krav ställer föreningen och staden på en inomhushall?

– Jag var och kollade på två möjliga ställen och de verkar båda tillräckligt stora. Takhöjden var sex meter och det räcker om det inte blir megaramper. Förväntningarna är att vi får superbra ställen, också för skotrarna och bmx-arna och där tycks nu finnas tillräckligt med rum för alla, säger Ahola.

Enligt Ahola fyller de inspekterade hallarna kraven för tävlingar, och skejtarna ställer inte stora krav på lokalerna.

– Nu söker vi i första hand lokaler för hobbyverksamhet, men nog ska vi ordna så att man kan ha tävlingar där, säger Ahola.

Oberoende vilken hall det blir tror han att det räcker med att få ny betong på golvet, toaletter och hygienrum. Fanérramper, staplar, trappor och räcken att göra trick på byggs efterhand.

Kokon skatepark.

Borgås nya skejtvideo sprids i Europa

Kommunförbundet: Satsa på visuell marknadsföring.

Anders Lindholm-Ahlefelt har ett förflutet som skejtare, men ser också på hallen med en tjänstemans ögon.

– Lokalen ska vara tillräckligt hög, en fem eller sex meter och 500–600 kvadratmeter stor så att man ryms in. Den ska vara i sådant skick att man inte behöver göra större ingrepp, utan möjligen lägga cement på golvet och bygga luftväxlingen, säger Lindholm-Ahlefelt.

Hallens användningssyfte måste dessutom stämmas av med områdets general- och detaljplaner, det vill säga om den definieras som en idrotts- eller fabrikshall.

– Det är inte bara att smälla upp den var som helst utan man måste se till att den då är klassificerad som en idrottsanläggning i det ögonblicket den tas i användning, säger Lindholm-Ahlefelt.

Lapset Matinkylän bmx-radalla.
Bildtext Bmx-cykling är populärt bland barn och unga. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Det beviljade medlen ska användas inom det här året och i det skedet ett hyreskontrakt är undertecknat har Porvoon Asfaltti-ihottuma lovat ansvara för att upprätthålla verksamheten.

– Meningen är att vi som förening ska sköta uppehållet och byggandet i hallen. Vi har pratat om det men inte kommit överens om alla detaljer. Vi tror att det blir bäst om vi som har hobby inom grenen sköter om hela saken så blir det bäst resultat, säger Kai Ahola.