Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Majoriteten av personalen inom Österbottens välfärdsområde är vaccinerad – facket ser risk för personalbrist

Från 2022
Uppdaterad 01.02.2022 21:04.
En kvinna med glasögon och vinterjacka ser rakt in i kameran
Bildtext Det hittas knappast andra uppgifter åt all vårdpersonal som inte låtit vacciner sig, tror när- och primärvårdarfacket Supers huvudförtroendeman Eva Lindqvist.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

De flesta av vårdpersonalen inom Österbottens välfärdsområde har vaccinerat sig mot covid-19. Idag tisdag träder den temporära lagparagrafen om skydd mot covid-19 i kraft.

Enligt den nya bestämmelsen kan arbetsgivaren endast av särskilda skäl anlita personer som inte har tillräckligt skydd mot sjukdomen covid-19 för arbete med kunder och patienter.

Vad anses då vara tillräckligt skydd? Det betyder vaccinering eller högst sex månader tidigare genomgången, laboratorieverifierad covid-19.

Majoriteten vaccinerad

Österbottens välfärdsområde har kartlagt vaccinskyddet bland personalen. Man har bett personalen att lämna in coronaintyget som finns på Mina Kanta-sidorna till sina förmän.

Och det visar sig att majoriteten av vårdarna är vaccinerade.

– Lyckligtvis har de flesta av våra arbetstagare tagit vaccinet. Vi hoppas att alla som ännu inte tagit vaccinet gör det, säger chefsöverskötare Marjo Orava i Jakobstad i ett pressmeddelande.

I dagsläget är det två vaccindoser eller kombinationen en vaccindos plus genomgången sjukdom som godkänns. Om man haft covid-19 under de senaste sex månaderna räcker också det som skydd tills man kan ta den första dosen.

I ett senare skede kommer tre vaccindoser att krävas.

Finns inte oändligt med ersättande arbete

Ingen i personalen kan ändå tvingas vaccinera sig och i första hand försöker man hitta andra uppgifter åt ovaccinerade, uppgifter som inte innebär närkontakt med patienter.

– Ersättande arbete finns i viss utsträckning, men visst är det utmanande. Vi hoppas att personalen vaccinerar sig för att få skyddet, säger Marjo Orava.

Enligt lagen är det också möjligt för arbetsgivaren att avbryta löneutbetalningen om det inte finns något ersättande arbete. I nuläget har inga löneutbetalningar avbrutits.

Facket oroar sig för personalbrist

Huvudförtroendeman Eva Lindqvist räknar med att mellan 5 och 10 procent av personalen fortsättningsvis är ovaccinerad.

Från fackets sida uppmanar man medlemmarna att låta vaccinera sig – men många låter ändå bli.

Nu önskar man från fackligt håll att arbetsgivarna visar flexibilitet och i mån av möjlighet omplacerar ovaccinerad personal till andra uppgifter, utan kontakt till klienter eller patienter.

I andra fall hoppas man att antingen skyddsutrustning eller negativa covid-test ska vara tillräckligt för att kunna jobba, då vårdenheterna riskerar att drabbas av personalbrist om vårdarna inte tillåts arbeta.

Kravet på vaccinerad personal kommer också att leda till problem vid rekrytering av sommarvikarier, bedömer man från fackligt håll.

Kravet på skyddad personal är i kraft från första februari till årets slut.

Paragrafen i fråga hittar du här.