Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kockar ska lockas till Kimitoön med nytt initiativ: "Bygger man ett bra team får man personalen att återvända"

Från 2022
Uppdaterad 02.02.2022 06:58.
Seidi Lindroos framför ett fruset Dalsbruk
Bildtext Seidi Lindroos ser fram emot vad sommaren 2022 för med sig och hoppas på ett minst lika hektiskt år som ifjol.
Bild: Amanda Ölander / Yle

Sommaren är kort och intensiv i skärgården, och mer tryck på servicen verkar det bli år för år. Många sommargäster och turister vill koppla av på en uteservering i juli, och då ska servicen vara proffsig och maten av god kvalité.

Kampen om sommarjobbare i skärgården är därför hård, och det gäller inte minst kökspersonal. På TE-byråns webbsida finns det för tillfället 40 lediga platser för restaurang- och serveringspersonal i Åboland.

Idag den 2 februari ordnar Kimitoöns kommun i samarbete med yrkesinstitutet Axxell rekryteringsevenemanget "Kocksnack" för kockstuderande i Pargas och Karis. Via ett webbseminarium ska blivande kockar träffa flera av Kimitoöns restaurangföretagare och höra mer om arbetsmöjligheterna på orten.

Förhoppningen och målsättningen är att fördjupa samarbetet på lång sikt.

Aktörerna som deltar är Café four C, DB Marina Bistro & butik, Kasnäsudden, Farmors Café, Kimitoöns kommun, Söderlångvik gård och Örö.

- Jag tror absolut på idén, tröskeln kan ibland vara hög för intresserade att ta kontakt med nya platser. Jag tror också att det i det stora hela gynnar Kimitoöns kommun, för de vill så klart att besökarna får högkvalitativ service och en fin upplevelse från orten, säger DB Marinas ekonomichef Seidi Lindroos.

Dalsbruk gästhamns nya bistro.
Bildtext Den nya bistron i Dalsbruk var välbesökt under sin första sommar.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Företaget öppnade en helt ny bistro i Dalsbruks gästhamn ifjol, besöksmängden var över förväntan.

- Eller egentligen visste vi inte vad vi skulle förvänta oss, men det blev sånt tryck att vi fick anställa tre extra personer mitt i juli. Och vi lyckades ganska bra med det för de jobbar fortfarande med oss och kommer tillbaka till sommaren, konstaterar Lindroos.

Att bygga ett fungerande team viktigt för att hålla kvar personalen

I fjol var antalet besökare i Åbolands skärgård nästan 4 miljoner. Av dem övernattade 1,5 miljoner på en ort i skärgården. Intresset för Åbolands skärgård som turistmål ökar år för år, och coronapandemin gjorde att fler inhemska turister än tidigare också hittade dit.

I Pargas var de direkta intäkterna från turism cirka 19,7 miljoner euro år 2019 och ungefär 75 procent av turismföretagen i regionen har enbart öppet under högsäsong.

Enligt Seidi Lindroos är det krävande, men också roligt att skapa en sådan stämning på arbetsplatsen att folk vill komma tillbaka sommar efter sommar.

- En av de viktigaste sakerna är att lyckas bygga ett fungerande team där alla kan bidra med sina styrkor och känner sig delaktiga, säger hon.

Lossi Elektra välillä Parainen - Nauvo.
Bildtext De mest besöksintensiva dagarna brukar vara midsommarhelgen, år 2020 besökte 45 000 personer skärgården per dag.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Bistron i hamnen öppnade sina dörrar i juli ifjol, och fick en kanonsommar. Och man kommer att få nya grannar den här säsongen, i år har nämligen både Portside och Ruukin sauna i Dalsbruk nya ägare, samtidigt som restaurangen i Kasnäs utvidgar sin restaurang och verksamhet.

- Med tanke på fjolåret så är förhoppningarna naturligtvis höga, i år är det första året vi är med från början av sommaren. Så det är nytt för oss att bestämma och planera för när vi borde dra igång och hur mycket folk det kommer när, säger Lindroos.

Evenemanget Kocksnack är en del av Kimitoöns allmänna sysselsättningsverksamhet, där även årets rekryteringsmässa ingår. Rekrymässan inleddes den 31 januari och 27 lokala företagare presenterar sig genom korta videoklipp och kan berätta om rekryteringsbehoven inför säsongen 2022.

Diskussion om artikeln