Det har klättrats kring väggar i Cuplishallen i tjugo år i Hangö: "Motivation är bästa egenskapen i klättring – allt det andra kan man lära sig"
I ungefär tjugo års tid har möjligheten att klättra på en vägg funnits i Cuplishallen i Hangö. Kevät Aalto-Heinonen tog i tiderna initiativ till en klättervägg och i dag är det en populär hobby i staden.
– Klättring går ut på att välja en så svår rutt som möjligt för att ta sig uppåt på en klättervägg eller utomhus på ett berg. Det här gör man genom att utnyttja olika grepp och genom att använda olika säkerhetsanordningar, sammanfattar Kevät Aalto-Heinonen sportgrenen klättring.
Att välja den svåraste vägen gör det hela roligare, säger hon.
Hon är ordförande för klättringssektionen i Hangon Hyrskyt (HaHy) och ivrig klättrare själv. Kevät Aalto-Heinonen är också initiativtagare till klätterväggen i Hangö och då hon i början av 2000-talet flyttade till staden ville hon fortsätta med sin hobby också på sin nya hemort.
– Jag ville fortsätta med min hobby och jag ville också erbjuda andra möjligheten att syssla med klättring.
Klätterväggen är 13 meter hög
Hon säger att initiativet togs väl emot i Hangö.
– Vi grundade en klättringssektion i Hangon Hyrskyt och dåvarande idrottsdirektören i Hangö, Leif Sjöstrand, gillade nya idrottsgrenar. Så vi fick bygga en liten klättervägg i ett hörn i Cuplishallen, berättar hon.
I dag finns det en 13 meter hög relativt svårbemästrad och betydligt större klättervägg i idrottshallen. Den lutar bland annat bakåt på vissa ställen, vilket gör den aningen utmanande.
– Den är tillräckligt utmanande för både mera och mindre erfarna klättrare, säger Kevät Aalto-Heinonen.

Klättring är en populär sportgren i Hangö
Hon får medhåll av Sarah Eronen som sysslat med klättring i ungefär åtta år.
– Hur svår väggen är beror på vilken bana man väljer.
Hennes klättringshobby började då Hangö stad ordnade en speciell idrottsdag då man fick prova på olika idrottsgrenar i Cuplishallen.
– Jag blev ivrig över klättring då jag fick pröva på det här.
Problemlösning är roligast
Hon säger att hon är ganska duktig på att klättra och hon tränar en eller två gånger i veckan.
– Det är mest en hobby för mig så jag tränar inte så ofta. Jag har tävlat några gånger och min målsättning brukar vara att klara ett visst problem i gången.
– Det roligaste med klättring är just problemlösningen, att ta sig från punkt a till punkt b. Man har alltså vissa handtag som man får använda då man ska upp, förklarar Sarah Eronen.
Hon säger att hon fallit endast en gång så att hon stött sig. Säkerhetsbestämmelserna är väldigt noggranna i den här idrottsgrenen. Det nationella klättringsförbundet har klara och tydliga regler för det.
Motivation och bra hörsel
På frågan vilka egenskaper en god klättrare ska ha svarar Kevät Aalto-Heinonen kort:
– Man ska ha motivation. Allt annat kan man lära sig.
Hon säger att klättring förbättrar kunskapen att hantera sin egen kropp, ger styrka, ökar självsäkerheten och förbättrar förmågan att lösa problem.
Hon säger ändå att man som nybörjare måste kunna lyssna på de råd ledarna ger.
– Det är väsentligt att man lär sig från början hur man gör, vilka säkerhetskraven är. Det viktiga är nog ändå att man vill och att man är intresserad, säger hon och berättar att det inte finns någon typisk klättrare.
– Det är många olika slags människor som här i Cuplishallen provar på klättring och som sysslar med klättring.
Sarah Eronen säger att det att hon är vig är till nytta i den här hobbyn.
– Jag kan gå i olika ställningar tack vare det och så har jag ganska bra kraft i fingrarna.
Hon rekommenderar klättring för andra.
– Det är en ganska mångsidig sport och vem som helst kan syssla med det. Bara man kommer in i grenen är det jätteroligt, säger hon.
Över 60 aktiva i HaHy
Kevät Aalto-Heinonen säger många är intresserade av att prova på klättring, men föreningen har för tillfället för få ledare för att kunna ta med nya juniorer i verksamheten.
– Är vuxna intresserade av att börja med klättring, hoppas vi också att någon av dem skulle vara intresserad att bli ledare för barn och unga.
Hon säger att det finns en blankett på föreningens webbplats där man kan anmäla sitt intresse om man vill testa på klättring.
– Där finns också kontaktuppgifter där man kan kontakta oss direkt och fråga när det skulle vara möjligt att prova på idrottsgrenen.
Hangon Hyrskyt har ungefär 40 juniorer och ungefär 25 vuxna aktiva klättrare.