Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skadegörelse vid daghem i Vörå – ärendet är polisanmält

Från 2022
Skadegörelse
Bildtext Den här synen möttes personalen av på daghemmet Regnbågen i måndags.
Bild: Privat

Daghemmet Regnbågen i Vörå har vid upprepade tillfällen fått leksaker och egendom förstört. Under helgen har någon slagit sönder dörrar, fönster och barnens leksaker.

Daghemmet Regnbågen ligger i centrum av Vörå. Förra året donerades en lekstuga till daghemmet. Lekstugan är idag igenbommad eftersom dörrar och fönster har förstörts. Enligt Simone Envall, chef för småbarnspedagogik vid Vörå Kommun, är det här inte första gången.

– Vid ett flertal tillfällen har personalen upptäckt skadegörelse när de anlänt till daghemmet på morgonen. Förra veckans onsdag hade dörren sparkats sönder och under helgen hade någon sparkat sönder alla fönster. Därtill hade de förstört alla leksaker som fanns inne i lekstugan, säger Envall.

Simone Envall
Bildtext Simone Envall är chef för småbarnspedagogik vid Vörå Kommun.
Bild: Privat

Personalen som kom på jobb i måndags fick börja dagen med att städa bort glas och söndriga leksaker så att daghemsgården skulle vara trygg för barnen att leka på.

– Det är så mycket onödig tid som går åt till det här för personalen. Tid som kunde läggas på barnen går istället åt till att städa bort glasskärvor.

Upprörda föräldrar

Enligt Simone Envall har det förekommit skadegörelse i närheten av daghemmet en längre tid. I centrum av Vörå samlas det ofta många ungdomar så att skadegörelse förekommer är ingen överraskning för Envall.

– Det här är ju inget nytt fenomen utan händer ju ofta ute i byar där det samlas många ungdomar, men likväl är det tråkigt när det händer.

Söndrig dörr
Bildtext Dörren har sparkats sönder och allt inne i lekstugan var förstört.
Bild: Privat

De föräldrar som förde sina barn till daghemmet på måndag morgon var enligt Envall upprörda över det som skett.

– De är inte glada över att daghemmet där deras barn leker om dagarna har vandaliserats. Deras barn är i åldern 0-3 år så det är ju fullt förståeligt att de är upprörda.

Polisanmält ärendet

Lekstugan kommer inte att repareras förrän de skyldiga har hittats eller daghemsgården har kameraövervakning. Eftersom skadegörelsen har skett vid upprepade tillfällen och den senast var så grov är ärendet polisanmält.

Simone Envall tillträdde som chef över småbarnspedagogiken den första december och tycker det är tråkigt att sätta tid och resurser på skadegörelse.

- Jag skulle vilja sätta min arbetstid på att utveckla småbarnspedagogiken i Vörå och se till att barnen mår bra. Nu måste jag istället reda ut det här ärendet.

Det bästa vore enligt Envall att de skyldiga själva erkänner och reparerar de skador de åstadkommit.

- Förhoppningsvis tänker de på när de själva var små och den glädje de hade av alla leksaker på daghemmet de själva var på.

Diskussion om artikeln